Německý koncern Siemens zvýšil celoroční zisk o 59 procent

Německá průmyslová skupina Siemens zvýšila v uplynulém finančním roce čistý zisk o 59 procent na 6,7 miliardy eur...

Německý koncern Siemens zvýšil celoroční zisk o 59 procent
 Redakce
Redakce

Německá průmyslová skupina Siemens zvýšila v uplynulém finančním roce čistý zisk o 59 procent na 6,7 miliardy eur (169 miliard Kč). Uvedla to dnes ve své výsledkové zprávě. Siemens tak překonal svou vlastní prognózu, kterou v loňském fiskálním roce několikrát zvýšil, uvedla agentura DPA.

Finanční rok 2021 byl prvním rokem pod vedením generálního ředitele Rolanda Busche. A byl také prvním fiskálním rokem bez energetické součásti Siemens Energy, kterou firma vyčlenila do samostatné divize. Ta pak loni na podzim vstoupila na burzu. Siemens v ní drží už jen menšinový podíl a označuje se za technologicky zaměřenou firmu.

Reklama


Siemens očekával celoroční zisk v rozmezí 6,1 miliardy až 6,4 miliardy eur. Tržby se zvýšily o 13 procent na 62,3 miliardy eur. Firma zvýší dividendu o 50 eurocentů na čtyři eura na akcii.

Reklama


Busch uvedl, že Siemens má za sebou velmi úspěšný start, ke kterému pravděpodobně přispělo i to, že byla ušetřena velké části ztrát bývalé energetické divize. Busch vidí optimisticky i nový fiskální rok, který začal v říjnu. Prognóza je však spíše opatrná. Firma uvedla, že očekává podobný hospodářský výsledek jako v uplynulém roce, kdy ale výsledky podpořil také mimořádný zisk 1,5 miliardy eur. Tempo růstu výnosů ale podle prognózy zpomalí a bude se pohybovat kolem pěti procent.


Stejně jako jiné firmy se i Siemens potýkal s obtížemi kvůli nedostatku polovodičů a dalších komponentů způsobenými problémy v dodavatelských řetězcích. Minulý měsíc švýcarský konkurent ABB uvedl, že krize v dodavatelském řetězci bude podle jeho názoru pokračovat i v příštím roce. Firma proto snížila výhled tržeb, uvedla agentura Reuters.


Siemens působí i v České republice, kde má sedm výrobních závodů, rozsáhlou obchodní strukturu, dvě centra sdílených služeb, 13 vývojových center a oddělení a deset kompetenčních center s globální působností. Hlavní tuzemské výrobní závody má v Trutnově, a to na nízkonapěťovou spínací techniku, a v Mohelnici a ve Frenštátu pod Radhoštěm, kde se vyrábějí elektromotory.


Zdroj: ČTK
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama