Objem obchodů s kryptoměnami v srpnu stoupl o desetinu na čtvrt miliardy Kč

Češi v srpnu nakoupili kryptoměny za zhruba 250 milionů korun, což je o desetinu více než ve stejný měsíc loni. Proti červenci to ale znamená pokles zhruba o 50 milionů Kč. Za osm měsíců roku objem obchodů meziročně stoupl na 2,8 miliardy korun, což je o osm procent více než v minulém roce. Vyplývá to z údajů největšího obchodníka Bit.plus.

Objem obchodů s kryptoměnami v srpnu stoupl o desetinu na čtvrt miliardy Kč
 Redakce
Redakce

"Obchodování s kryptem v srpnu probíhalo spíše v klidném prázdninovém módu, i když bylo doprovázené téměř devítiprocentním poklesem ceny. Bitcoin se tak na konci prázdnin dostal pod 60.000 USD," uvedl ředitel Bit.plus Martin Stránský. V následujících týdnech budou jeho cenu ovlivňovat zejména makroekonomická čísla v USA včetně očekávaného rozhodnutí Fedu o snížení úrokových sazeb.

Na začátku srpna vypukla panika související se zvýšením úrokových sazeb v Japonsku a posilováním japonského Jenu (JPY), připomněl analytik Wood&Company Tomáš Kacerovský. Trh digitálních aktiv podle něj zareagoval silněji než ostatní finanční trhy a bitcoin za 24 hodin odepsal více než 20 procent své hodnoty.

Reklama

Za celý srpen podle analytika Portu Lukáše Rašky bitcoin zaznamenal mírný pokles, přičemž jeho cena klesla o 8,9 procenta na 59.000 USD. Za poklesem ceny stál i vývoj amerických bitcoinových ETF. Ty zaznamenaly čistý odliv peněz ve výši přibližně 94 milionů USD, čímž zvrátily dřívější sérii pozitivních přílivů. I přes tuto ztrátu ale cena bitcoinu od začátku roku vzrostla o více než 30 procent.

"Přílišný zájem investorů zatím nevzbudily v červenci spuštěná spotová ETF na ethereum. Ty se v srpnu potýkaly s odlivem prostředků a zatím se jim nepodařilo přilákat výrazný zájem drobných ani institucionálních investorů. Během prvních pěti týdnů jejich obchodování zaznamenaly čisté odtoky ve výši přibližně 500 milionů USD, zatímco bitcoinové ETF v podobném období po svém spuštění zaznamenaly příliv pět miliard USD. Ethereum tak zakončilo srpen se ztrátou 22 procent na hodnotě 2514 USD," podotkl Raška.

"Vyhlídky pro kryptoměny zůstávají v dlouhém horizontu pozitivní. V září s největší pravděpodobností Fed začne snižovat úrokové sazby. Kryptoměny jsou silným volebním tématem. Aktiva pod správou nových ethereum ETF celý měsíc stabilně rostou. Bitcoin ETF fondy drží ve správě kolem 55 miliard USD. Letní okurková sezona pomalu končí a vývoj v oblasti blockchainu pokračuje dál," dodal Kacerovský.

Více o krypto bitcoin investice

Redakce
 Redakce

Redakce serveru Investice.cz je tvořena týmem odborníků na ekonomická témata, kteří mají dlouholeté zkušenosti v oboru a hluboké znalosti finančních trhů, investic a ekonomiky. Každý z autorů přispívajících na portál je profesionál s bohatou praxí, který kromě odbornosti v daném oboru často disponuje i širokými publikačními a žurnalistickými zkušenostmi. Interní tým redakce doplňují externí přispěvatelé, kteří přinášejí do obsahu portálu své unikátní perspektivy a aktuální pohledy na různá ekonomická témata. Cílem redakce je poskytovat čtenářům relevantní, odborný a aktuální obsah, který jim pomůže lépe se orientovat ve světě financí, sledovat nejnovější trendy a rozumět komplexním ekonomickým otázkám.

Další články autora
Zdroj: ČTK
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama