Operátor O2 začal nabízet pevné připojení přes mobilní síť 5G

Operátor O2 začal nabízet pevné připojení k internetu prostřednictvím mobilní sítě 5G. Modemy umožňující rychlost stahování...

Operátor O2 začal nabízet pevné připojení přes mobilní síť 5G
 Redakce
Redakce

Operátor O2 začal nabízet pevné připojení k internetu prostřednictvím mobilní sítě 5G. Modemy umožňující rychlost stahování až 50 Mbit/s by měly postupně nahradit LTE modemy nabízející 20 Mbit/s. Firma to dnes uvedla v tiskové zprávě. Konkurence zatím tyto modemy nenabízí.

Připojení přes O2 5G box vyjde na 399 korun měsíčně. Pro zprovoznění boxu stačí podle firmy vyndat modem z krabice a zapojit do zásuvky. K modemu vybaveným technologií Wi-Fi 6 se může připojit až 30 zařízení.

Reklama


Síť 5G u O2 v současnosti pokrývá část Prahy a některé lokality na Moravě. V prvním čtvrtletí bude v dosahu půl milionu domácností a do konce roku se jejich počet téměř zdvojnásobí na zhruba 900.000, uvedla společnost.

Reklama


Podle ředitele fixních služeb O2 Martina Čejky v mnoha oblastech stále není dostupné kvalitní internetové připojení. "Třeba malí lokální poskytovatelé bezdrátového internetu často využívají zastaralé technologie, jejich připojení nezvládá nápor ve špičkách a dochází k jeho zhoršení při nepříznivém počasí," uvedl. Dodal, že podle aktuálního měření DSL.cz průměrné rychlosti u drobných poskytovatelů bezdrátového internetu nepřesahují 27 Mbit/s.


Rychlost 50 Mbit/s podle Čejky odpovídá nejoblíbenějšímu tarifu mezi zákazníky O2 a uspokojí potřeby běžné domácnosti. "S pokračujícím pokrýváním Česka sítěmi 5G a modernizací a zvyšováním kapacity naší mobilní sítě plánujeme do budoucna také rychlosti navýšit," dodal.


Část kmitočtů pro rychlé sítě 5G získali operátoři v aukci na přelomu loňského a letošního roku. Nejdále je v pokrývání signálem 5G Vodafone, který eviduje 60 procent populace v dosahu 5G. T-Mobile měl na konci roku asi 25 procent populace.


Zdroj: ČTK
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama