Pandemie COVID-19 a její vliv na distribuci práce

Kyberbezpečnost, dálkový přístup a support distribuovaných pracovních kontraktů i nadále zůstávají investiční příležitostí, zejména ve střednědobém horizontu, díky změnám environmentu...

Pandemie COVID-19 a její vliv na distribuci práce
 Redakce
Redakce

I když se zaměstnanci vracejí na pracoviště, společnosti stále investují do kybernetické bezpečnosti, videokonferenčních systémů a programů pro virtuální počítače, aby umožnily hybridní a vzdálené modely práce na dálku.

Většina investorů ví, že růst softwarových společností spojený s trendy práce z domova byl během pandemie pravděpodobně příliš „přehřátý“ na to, aby nakonec „nevychladl“. Nyní, když se více pracovníků vrací do kanceláří, tržní sentiment pro tyto platformy výrazně poklesl. Ale vzhledem k tomu, že mnoho pracovníků se stále přihlašuje na dálku a hybridní model se stává normou, společnosti stále investují do aplikací a hardware zajišťujících videokonference, telefonních technologií a architektury kybernetické bezpečnosti. Dále je pravděpodobné, že si firmy, v rámci rozložení rizik, udrží více než jednoho poskytovatele, zejména pro komunikační služby v USA a Evropě, o čemž svědčí i studie CIO.

Reklama

Zatímco sektor již nemusí mít kouzlo do nekonečna zrychlujícího růstového segmentu, existuje zde další výrazný, mnohem vyváženější prostor, který mimo jiné odráží i nedostatečnou „vyčerpanost“ míry příležitosti, jakou tato zásadní změna fundamentálního environmentu na trhu práce přinesla,

Nástup pandemie COVID-19 a následné omezení volného pohybu osob donutily miliony lidí přes noc změnit pracovní postupy a pracovat na dálku, nebo v hybridním režimu. Firmy ve stejně dynamickém tempu a pod časovým tlakem musely zajistit, aby byly základní funkce zachovány bez narušení virtuálního prostředí, což zvýšilo zájem investoru a tím i ocenění technologií a systémů, které byly považovány za ústřední pro tento posun. Ve skutečnosti hodnota společností poskytujících software pro spolupráci a další technologie pro práci z domova vzrostla v roce 2020 o 263% (agregovaný průměr).

Reklama

Od začátku roku 2022 do konce června (h1 22) však ocenění společností v tomto odvětví kleslo v průměru o 49 %, přičemž většina investorů si aktuálně myslí, že příležitost pro vstup do software pro spolupráci odezněla spolu s uvolněním restrikcí a že se společnosti zaměří na jednoho dominantního hráče pro správu videokonferencí, zasílání zpráv, telefonních služeb a správy a propojení vzdálených ploch.

GRAF 1 Hodnoty softwaru pro vzdálenou spolupráci se vrátily na úroveň před covidem poté, co se v roce 2020 obchodovaly na téměř trojnásobku současných ocenění. (Všechny údaje o výkonnosti k 30. červnu 2022)


Na konci H1 2022 zhruba 75 % firem pro videokonference používá jedinou službu a 69 % se spoléhá výhradně na služby zasílání zpráv (e-mailová komunikace apod.), nicméně je zde výrazný prostor pro konkurenci, kterou širší trh aktuálně nebere v úvahu, ale megavize vývoje trhu práce za horizontem 10 a více let naznačují pravý opak.

Podle dat CIO necelých 72 % firem také platí za další videokonferenční software, který se během pandemie regionálně, nebo korporátně rozšířil, a 56 % firem plánuje zachovat alespoň dvě různé video platformy vzhledem k odlišným potřebám a preferencím. 40 % společností rozšířilo své smlouvy o více licencí a funkcí ve srovnání s 25 %, které omezily rozsah využívaných služeb (smluv). Vzhledem k návratnosti investic do videokonferenčních software, zejména oproti osobním cestám, je velmi pravděpodobné, že tato dynamika bude pokračovat, a to i díky faktu, že v náročnějším makro prostředí je prioritou respektovat preference zákazníků a jejich výběr interakčních platforem.

Společnosti nepoužívají pouze více videokonferenčních platforem pro zasílání zpráv; plánují také utrácet v souvisejících oblastech více prostředků. Pokud tento sentiment na trhu přetrvá (pro což hovoří i očekávané uvolnění na trhu práce a snížení poptávky pro pracovních silách a možný nárůst nezaměstnanosti, čemuž se částečně dá zabránit přesunem z tzv. full time na part time a přechodem k efektivnějším technologiím, namísto personalizovaných postupů) mohly by aktuální ocenění být pod svoji reálnou dlouhodobou hladinou, vzhledem k možnostem vývoje v budoucnu a nabízet tak strategickou investiční příležitost vytvořenou potenciálem technologií pro spolupráci a hybridní modely a modely vzdáleného pracovního přístupu (home office).

Oblasti hlavního zájmu korporací v rámci WFH

Telekonference/vzdálená plocha: Investice do technologií vzdálené plochy a telefonních systémů se normalizují v důsledku rozšíření pandemie, ačkoli obě oblasti jsou připraveny na postupný růst. Pokud jde o telekonferenční systémy, 51 % korporací v posledních dvou letech upgradovaly své systémy, přičemž 55 % přijalo řešení pro firemní telefonní zařízení, které je zcela nebo částečně v cloudu. To poukazuje na dlouhodobé strategické přijetí cloudů, které je stále před námi, a že poptávka se neposunula tak dopředu, jak se očekávalo, nebo jinak řečeno, je zde další dodatečný prostor pro expanzi segmentu. V rámci pracovní síly výrazně vzrostl podíl, který byl schopen používat virtuální desktopy, a to z cca 25% na počátku pandemie na aktuálních zhruba 67%, a očekává se, že tento podíl v příštím roce až dvou letech se zvýší na 78%.

Kybernetická bezpečnost: Bezpečnost byla během pandemie na prvním místě, zejména díky situaci, kdy se pracovníci mohli přihlašovat do firemních systému doslova z jakékoliv části zeměkoule. Firmy, i vzhledem k rostoucímu počtu ataků svých databázových a jiných systémů, v posledních několika letech investovalo do firewallů a dalšího zabezpečení. Obnovovací cyklus firewallů je však jen asi tři roky a u dalších bezpečnostních prvků mnohonásobně kratší, přičemž potřeba jejich robustnosti neustále narůstá a očekávají se pokračující investice do zabezpečení poháněné distribuovanější pracovní silou.

Normalizace růstu neznamená, že investiční cykly skončily. Pokud nedojde k dramatickému ekonomickému poklesu, stále očekáváme, že většina výdajových kategorií souvisejících s WFH v příštích několika letech poroste.



Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama