Pfizer silně zvýšil tržby i zisk

Další masivní růst firma očekává letos, jen z prodeje covidové vakcíny...

Pfizer silně zvýšil tržby i zisk
 Redakce
Redakce

Americká farmaceutická společnost Pfizer loni zvýšila tržby o 95 procent na 81,3 miliardy dolarů (1,7 bilionu Kč), zejména díky vakcíně proti covidu-19. Další masivní růst firma očekává letos, jen z prodeje covidové vakcíny a nového léku na covid čeká tržby kolem 54 miliard USD. Firma to dnes uvedla ve zprávě o výsledcích hospodaření.

Z výsledkových zpráv podniku vyplývá, že Pfizer mezi lety 2018 až 2020 tržby zvýšil pouze nepatrně. V roce 2018 činily zhruba 40,8 miliardy, v následujícím roce 41,2 miliardy a předloni asi 41,7 miliardy dolarů. Masivní růst zisku i tržeb mu tedy od loňského roku zajišťují až vakcíny proti covidu-19.

Reklama


Za loňský rok Pfizer zvýšil čistý zisk o 140 procent bezmála na 22 miliard dolarů (467,1 miliardy Kč). Firma upřesnila, že z prodeje vakcíny na covid-19 letos čeká tržby kolem 32 miliard dolarů, dalších 22 miliard USD čeká z prodeje přípravku paxlovid.

Reklama


Analytici v anketě společnosti Refinitiv předpokládali, že letošní tržby dosáhnou 33,8 miliardy USD v případě vakcíny a 22,9 miliardy dolarů v případě paxlovidu. Vzhledem k tomu, výhled tržeb nenaplnil očekávání, akcie podniku před zahájením obchodování na newyorské burze odepisovaly přes čtyři procenta.


Úhrnem Pfizer letos očekává tržby v rozmezí od 98 do 102 miliard USD. Odhad analytiků byl přitom vyšší a činil 105,5 miliardy USD.


Vakcína vyvinutá společně s německou společností BioNTech a založená na technologii mRNA se používá ve více než 160 zemích včetně Spojených států. Pfizer má v plánu letos vyrobit přes čtyři miliardy dávek vakcíny. V loňském roce vyprodukoval asi tři miliardy dávek.


U přípravku paxlovid se ukazuje, že snižuje počet hospitalizací a úmrtí u vysoce rizikových pacientů, připomíná agentura Reuters. Firma očekává, že letos vyrobí nejméně 120 milionů dávek této pilulky.


Zdroj: ČTK
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama