Po tragické úrodě v loňském roce se urodilo více obilovin

Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu...

Po tragické úrodě v loňském roce se urodilo více obilovin
Štěpán Křeček
Štěpán Křeček

Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu bude letošní úroda obilovin hojnější než v loňském roce. Základních obilovin bude sklizeno 6 988 tisíc tun, což je méně než dle předchozího odhadu, který dosahoval úrovně 7 019 tisíc tun. V loňském roce však touto dobou bylo odhadováno, že bude sklizeno pouze 6 345 tisíc tun, z čehož je patrné, že úroda v letošním roce by měla být vyšší.

Odhadované meziroční navýšení sklizně obilovin je zapříčiněno především zvýšením průměrného hektarového výnosu o 6,2 procenta. Předchozí odhad počítal se zvýšením průměrného hektarového výnosu o 6,8 procenta. Vzhledem k pomalému průběhu sklizní a problémy s hraboši, kteří začali decimovat úrodu, hrozí, že finální data budou ještě o trochu slabší.

Reklama

 

Ve srovnání s pětiletým průměrem, který zahrnuje zemědělsky úspěšné období let 2014 až 2016, je odhad letošní úrody o 4,9 procenta nižší. Letošní rok lze tedy označit za podprůměrný, přesto bude výrazně lepší než loňský rok a neměl by vést k výraznému zdražování výrobků z obilovin.

Reklama

 

Po pšenici ozimé je na českých polích druhou nejrozšířenější plodinou řepka. Té bude letos sklizeno 1 194 tisíc tun, což představuje meziroční pokles o 15,3 procenta. Odhadovaná sklizeň máku by naopak měla být téměř dvojnásobná oproti loňskému roku a podle odhadů dosáhne 25 tisíc tun. Zemědělci zareagovali na nedostatek máku, který se projevil cenovým výkyvem a rozšířili osevní plochy o 34,5 procenta.


[sc:articleform id=7 articleid=690]




"Sklizně obilovin mají zpoždění. Úrodu mezitím začali pojídat hraboši. Přesto lze očekávat, že konečné výsledky budou letos příznivější než v loňském roce."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama