Podílové fondy v září investorům dále zvýšily zisky

Podílové fondy v září dále zvýšily své letošní zisky. Akciové fondy od začátku roku do konce měsíce vynesly 13,9 procenta, dluhopisové fondy 3,9 procenta a smíšené fondy 8,3 procenta. Vyplývá to z Partners indexu podílových fondů, který má ČTK k dispozici. Fondy byly převážně ve výrazném plusu i za rok 2023.

Podílové fondy v září investorům dále zvýšily zisky
 Redakce
Redakce

Index akciových fondů rostl v září o 0,9 procenta. Dařilo se také dluhopisovým fondům, jejich index se zvýšil o 0,8 procenta. Smíšené fondy reagovaly na růst akcií i dluhopisů a rostly o 1,3 procenta.

"Všeobecný pokles inflace přiměl hlavní centrální banky, aby unisono snížily své základní sazby. Po evropské centrální bance se ozval výrazně i americký Fed a o týden později uvolnila opět měnovou politiku Česká národní banka. Tyto kroky pomohly dluhopisovým fondům a navíc současně poskočily výše i akciové trhy. Pro investory ideální měsíc," komentoval vývoj na trhu analytik Partners Martin Mašát.

Reklama

Centrální banky sice začaly uvolňovat přísnou měnovou politiku, ale oči investorů se podle něj od hrozby inflace pomalu otáčí k vlivu abnormálně vysokých sazeb na anemický růst ekonomiky a trh práce. "Riziko recese si uvědomuje i americký Fed, který snížil základní sazbu sice poprvé, ale hned o půl procenta na 5,0 procenta,“ uvedl Mašát. Evropská centrální banka dodala již druhé snížení depozitní sazby, která se nyní dostala na 3,5 procenta.

Ve druhé polovině roku se výnosy dluhopisů pod tlakem nižší inflace a kroků centrálních bank vydaly podle něj dolů. Jen v České republice je základní sazba o 2,75 procenta níže od svého prosincového vrcholu. Pokles výnosů byl všeobecný a pozitivní měsíc zažily i dluhopisy v USA či eurozóně, podotkl.

Objem majetku, který mají Češi uložený v podílových fondech, ve druhém čtvrtletí vzrostl podle údajů Asociace pro kapitálový trh o 43 miliard korun na rekordních 1,063 bilionu korun.

Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama