Pošta dostala pokutu od ČNB

Za pochybení při poskytování doplňkového penzijního spoření a dalších investičních...

Pošta dostala pokutu od ČNB
 Redakce
Redakce

Česká pošta dostala od České národní banky (ČNB) pokutu půl milionu korun za pochybení při poskytování doplňkového penzijního spoření a dalších investičních služeb od začátku roku 2020 do poloviny března 2021. Šlo zejména o nedostatečné informování zákazníků o službách, které pošta poskytuje. Vyplývá to z dokumentu na stránkách ČNB, na uložení pokuty dnes upozornil server Seznam Zprávy. Pošta, která finanční služby poskytuje ve spolupráci s ČSOB, rozhodnutí respektuje a pokutu uhradí.

ČNB na pochybení přišla při loňské kontrole zaměřené na dodržování pravidel poskytování investičních služeb. Podle jejího zjištění pošta jako investiční zprostředkovatel ve 45 případech neinformovala zákazníka v dostatečném časovém předstihu o investičních službách, které poskytuje. Ve stejném množství případů neposkytla zákazníkům prohlášení, že má příslušné povolení k činnosti investičního zprostředkovatele, ve 39 případech v dostatečném rozsahu nezjistila informace o odborných znalostech zákazníků v oblasti investic a ve 14 případech v rámci poskytování investičního poradenství řádně nezjistil informace o finančním zázemí a investičních cílech zákazníků.

Reklama

"Rozhodnutí ČNB respektujeme, pokutu zaplatíme. Jednalo se o formální pochybení, interně přenastavujeme nebo jsme již přenastavili procesy tak, aby k podobným pochybením v budoucnu nedocházelo," uvedl mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Pošta v roce 2020 do 18. března 2021 zprostředkovala uzavření 6767 smluv týkajících se investic a přijala a předala 9481 pokynů k nákupu investičních nástrojů za 1,1 miliardy korun. Pošta má s ČSOB smlouvu o poskytování finančních služeb do roku 2028.

Reklama


Zdroj: ČTK

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama