Přidaná hodnota z těžby lithia by měla zůstat v ČR

Strategickým cílem ČR by mělo být, aby lithium maximálně využila. Nejen formou vyššího než 10procentního podílu na vytěžené rudě...

Přidaná hodnota z těžby lithia by měla zůstat v ČR
Štěpán Křeček
Štěpán Křeček

Strategickým cílem ČR by mělo být, aby lithium maximálně využila. Nejen formou vyššího než 10procentního podílu na vytěžené rudě, ale ČR by měla hlavně zjistit další použití vytěžené rudy na našem území, aby zde zůstala vyšší přidaná hodnota než je ta minimální, která se většinou váže na samotnou těžbu. Nechceme být zaostalou a slabou "banánovou republikou", která exportuje primární suroviny a přidanou hodnotu  a vyšší marže si nechá utéct mezi prsty.

Těžba lithia v ČR musí vytvořit prostor pro stavbu například továren na výrobu baterií do elektromobilů v ČR. Tím by si ČR strategicky zajistila další rozvoj v oblasti automobilového průmyslu, jež je pro ČR životně důležitý. Nyní je ta správná doba se o vazbě na litium pobavit, protože automobilka Volkswagen v současnosti přehodnocuje strategické zaměření značek koncernu na jednotlivé segmenty, a hrozí, že značka Škoda nebo české továrny budou degradovány na nižší segment s malou přidanou hodnotou a nebude benefitovat z nejmodernějších technologií a modelů, jakými jsou například Superb v rámci značky Škoda a elektrické verze aut v rámci pohonu vozů.

Zákon, který slibuje 90 % z vytěžené rudy komukoliv, je špatně postavený a plýtvá strategickými zdroji země. Forma společného podniku s vysokou majetkovou účastí státu mi přijde neefektivní, je příliš kapitálově náročná a riskantní, pokud se podnik dostane do potíží. Lepší by byl vyšší podíl na vytěžené rudě, než je současně nastavených 10 %. Alternativou je například výběrové řízení na udělení těžebních práv. ale to mi přijde jako problém ve fázi, kdy nějaká společnost již zainvestovala do prozkoumání území a nalezení rudy. Podstoupila riziko a náklady.

Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama