Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste? Na tuto otázku existuje několik úhlů pohledů a vysvětlení.

Proč cena zlata stále roste?
Štěpán Křeček
Štěpán Křeček

Zlato je ideální platidlo

Už od starověku bylo zlato považováno za vzácný a žádaný kov. Je jasně rozeznatelné a jeho pravost je možné poměrně snadno ověřit. Chemicky je zlato inertní, tedy neoxiduje a nedegraduje v čase. Právě jeho stálost z něj udělala vhodný způsob k předávání hodnoty napříč časem. Zlato se dá také snadno dělit nebo naopak tavit a tvořit zlaté slitky aniž by se jeho hodnota snížila. Na rozdíl od mnoha jiných historických způsobů platby je možné jej rozdělit na několik dílků, aniž by se snížila jejich hodnota. Proto si téměř všechny kultury světa zlata cenily a většina je používala jako platidlo. 


Zlata je omezené množství

Jako vzácný kov má bohatou historii uznávaného platidla a způsobu uchování hodnoty. Jeho výhodou je jeho omezené množství a obtížnost těžby. Na rozdíl od bankovek není možné zlato jen tak vytisknout. Je nutné jej pracně získat ať už z povrchových nebo hlubinných dolů. I přes veškerou snahu zemí, které jej těží ve velkém, je stále zlata na světě dostatečně málo k tomu, aby si udrželo svou vzácnost.

Zlato drží hodnotu

Díky své vzácnosti si zlato historicky udržuje svou kupní sílu. Bez ohledu na ekonomickou situaci, na rozdíl od mnoha jiných aktiv, nikdy neztratilo svou hodnotu. Z historických pramenů vyplývá, že za jednu trojskou unci zlata si mohl občan Říma koupit společenskou tógu, opasek a kvalitní obuv. Středověký rytíř si za stejnou unci  pořídil šaty dvořana, ve kterých mohl vstoupit před krále. A dnešní člověk si za trojskou unci (cca 42 000 Kč) může koupit kvalitní oblek, pásek, společenské boty i kravatu a může v nich vyrazit do vyšší společnosti. Doba se mění, ale kupní síla zlata přetrvává a není důvod, aby se to v dalších stoletích měnilo. 



Vysoká poptávka po zlatě

Hodnotu zlata uznávají všechny národy na světě. Díky tomu po něm vždy byla velká poptávka a platí to dodnes. V dnešním světě je však zlato kromě investic a šperkařství využíváno i v průmyslu. Používá se pro své fyzikální vlastnosti v elektronice a většina takto zpracovaného zlata nenávratně mizí. Velký vliv na jeho spotřebu mají zejména rozvíjející se ekonomiky, jako je Čína nebo Indie. I přes snahy o recyklaci se zásoby využitelného zlata na Zemi tenčí. Zájem o něj ale roste a to rychleji než jeho těžba. Proto je čím dál vzácnější. Dá se tedy předpokládat, že jeho cena na trhu bude dlouhodobě růst a to pravděpodobně rychleji než tomu bylo dříve. 

Zlato je bezpečný přístav

Je vhodné pro investory, kteří chtějí ochránit hodnotu svých aktiv. V době ekonomických i geopolitických bouří může docházet k různým výkyvům na kapitálových trzích. Zlato má však tendenci tyto pohyby vyvažovat. Když tak například padá cena akcií a trh začíná mít obavy, obrací se k bezpečí zlata a tím jeho cenu posílí. To znamená, že investice do zlata může pomoci vyrovnat celkové výnosy, pokud jiné části portfolia ztrácejí na hodnotě. Investoři, kteří v dnešní době a budoucích letech očekávají ekonomické turbulence, tak mohou zlato využít jako bezpečnou kotvu svého investičního portfolia.



Zlato lidstvo fascinuje odjakživa. Držet v ruce vlastní zlatou cihličku je silný pocit. Znali ho lidé ve starověku, středověku a dnes jej můžete zažít i vy. V BHS můžete zakoupit fyzické zlaté slitky švýcarské kvality, zlaté pamětní mince i různé umělecké edice. Do zlata je možné také ukládat po malých částkách a postupně tak investovat do své vlastní zlaté cihličky. Pokud vás zajímá více, stačí na sebe zanechat kontakt a probereme všechny možnosti vaší cesty ke zlatu.

[sc:articleform id=12 articleid=3012]
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama