Putinova inflace zasáhla českou ekonomiku

Z meziročního pohledu dosáhla míra inflace v březnu na úroveň 12,7 procenta...

Putinova inflace zasáhla českou ekonomiku
 Redakce
Redakce

Z meziročního pohledu dosáhla míra inflace v březnu na úroveň 12,7 procenta, což bylo o 1,6 procentního bodu více než v únoru. Naši ekonomiku zasáhly další silné inflační tlaky kvůli válce na Ukrajině. K pandemické inflaci se tak přidává Putinova inflace, která se projevuje především růstem cen komodit.

[sc:mediahub id=435]

Reklama

Ceny pohonných hmot zdražily o 50,6 procenta. Cena elektřiny se zvýšila o 24,7 procenta a cena zemního plynu o 37,7 procenta. Rovněž došlo k růstu cen tuhých paliv o 19,9 procenta. Kromě energetických komodit narůstají i ceny zemědělských komodit. To se projevuje například zdražením mouky o 30,3 procenta či brambor o 21,4 procenta.

Do budoucna lze očekávat, že budou narůstat ceny nájmů, protože uprchlíci z Ukrajiny si po nalezení práce budou hledat nájemní bydlení, aby nadále nemuseli žít v provizoriu tělocvičen a dalších nevyhovujících míst. To může být doprovázeno zvýšenou poptávkou po nábytku či výrobcích na údržbu a opravy bytu. Rovněž může docházet ke zvýšeným nákupům elektroniky a vybavení pro domácnost. V neposlední řadě může narůstat zájem o nákupy oblečení a obuvi, protože mnozí Ukrajinci uprchli jen s minimem zavazadel.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama