Růst cen v průmyslu je nejvyšší v historii ČR

V říjnu došlo k meziročnímu růstu cen průmyslových výrobců o 11,6 procenta. Nic podobného nepamatujeme...

Růst cen v průmyslu je nejvyšší v historii ČR
 Redakce
Redakce

V říjnu došlo k meziročnímu růstu cen průmyslových výrobců o 11,6 procenta. Nic podobného nepamatujeme od ledna 1992. Tehdy ještě ani neexistovala samostatná Česká republika. Náš stát byl součástí České a Slovenské Federativní Republiky, kde docházelo k transformaci komunistického hospodářství na tržní.

Šokový růst cen o desítky procent postihuje hned několik odvětví průmyslu. To vede k nutnosti předělávat plánované rozpočty a přeceňovat výrobky firem. Vzniká tak chaos v dodavatelských a odběratelských řetězcích. V mnohých případech je nutné vypovídat dříve uzavřené smlouvy, což zhoršuje kondici českého průmyslu.

Reklama

 

[sc:mediahub id=378]

Reklama


Výrazný růst cen byl v říjnu evidován i u stavebních prací, které meziročně podražily o 7,5 procenta. To navíc bylo doprovázeno zvyšujícími se cenami materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví o 16,8 procenta. Kombinace zdražujících stavebních prací a stavebních materiálů bude zvyšovat ceny nemovitostí, což opětovně zhorší dostupnost vlastnického bydlení.

 

V neposlední řadě výrazně vzrostly ceny u zemědělských výrobců o 14,1 procenta. Přitom se zvýšily ceny obilovin o 22,6 procenta, olejnin o 25,8 procenta, čerstvé zeleniny o 11,3 procenta, mléka o 8,8 procenta a skotu o 7,3 procenta. Růst cen zemědělských výrobců povede ke zdražování v supermarketech i restauracích.


Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama