Sektor služeb v září setrval v teritoriu expanze, ale poptávka oslabila

Index služeb ISM v září oslabil o 0,2 procentního bodu (p. b.) na 56,7 ze srpnových 56,9...

Sektor služeb v září setrval v teritoriu expanze, ale poptávka oslabila
 Redakce
Redakce

KLÍČOVÉ ÚDAJE

  • Index služeb ISM v září oslabil o 0,2 procentního bodu (p. b.) na 56,7 ze srpnových 56,9, což je o něco více než konsensuální odhad 56,0. V kombinaci s výrobním PMI se hodnota ISM Composite posunula nepatrně níže na 56,1 z 56,4 v srpnu.
  • Poptávka ztratila část své dynamiky z minulého měsíce, protože obchodní aktivita klesla o 1,8 pb na 59,1 a nové objednávky oslabily o 1,2 pb na 60,6. Subindex nových exportních objednávek nadále rostl, přidal 3,2 pb a dosáhl 65,1.
  • Výkon dodávek dodavatelů byl v září o 0,6 pb rychlejší, což znamená pokles na 53,9 z 54,5 (nižší údaj ukazuje na rychlejší dodávky).
  • Zásoby klesly o 2,1 pb na 44,1, zatímco sentiment zásob zůstal v kontrakčním území s hodnotou 47,2 – posílil o 0,1 pb.
  • Podsložka zaměstnanosti pokračovala v září v posilování, když zrychlila o 2,8 pb na hodnotu 53,0. Subindex zůstal druhý měsíc v řadě na expanzivním území.
  • Složka placené ceny poklesla ze 71,5 v srpnu na 68,7 v září. Růst cen se zpomalil, ale všech 18 odvětví stále platí vyšší ceny za vstupy.
  • V září expandovalo patnáct odvětví. Tři průmyslové odvětví, která minulý měsíc zaznamenala pokles, byly: Ubytování a stravování; Umění, zábava a rekreace; a Doprava a skladování.


Reklama

KLÍČOVÉ DŮSLEDKY

Hodnoty ISM byly lepší, než se očekávalo, ale poptávka po službách v září oslabila. Zatímco sektor zůstává v oblasti expanze, tón nákupních manažerů je rozhodně méně optimistický.

Reklama

Zrychlení dílčího indexu zaměstnanosti může být falešným signálem, protože v předchozích měsících zaznamenal pokles, přestože nábor v sektoru služeb expandoval. Komentáře respondentů jako „najímání stále představuje problém“ a „nemůžeme najít kvalifikované uchazeče“ však naznačují, že trh práce zůstává napjatý.

Fed dostává to, co chce – zničení poptávky a určité náznaky zpomalení cenových tlaků – ale je nepravděpodobné, že by mu to zabránilo v dalším růstu sazeb o dalších 75 bazických bodů, až se 2. listopadu sejdou členové FOMC. Vzhledem k tomu, že trvá určitý čas, než se v ekonomice prosadí přísnější finanční podmínky, očekáváme, že sektor ke konci roku dále zpomalí, přičemž zůstane na expanzivním území. Stále však existuje riziko, že kumulativní dopad zvýšení sazeb zasáhne spotřebitele a povede k mnohem prudšímu poklesu výdajů na služby.



Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama