Sekundární a duální listing

Sekundární a duální listing
Štěpán Křeček
Štěpán Křeček

Mnoho společností v posledních dekádách začalo uvádět své cenné papíry na více trzích ve snaze promovat svou značku a získat více kapitálu pro své operace. Nejčastějším typem nástrojů duálního a sekundárního listingu jsou akcie a dluhopisy.

Reklama


Reklama

Rozdíl mezi sekundárním a duálním listingem

Hlavní odlišností mezi výše zmíněnými jsou v tom, že v případě duálního listingu se jedná o dvě primární burzy, kde je emitent povinen plnit náležitosti reportingu. Tato forma duálního zalistování je většinou preferována v případě geografických odlišností nebo pokud se podmínky burz pro přijetí ceniny výrazně liší. Sekundární listing společnosti na druhou stranu využívají v situacích, kdy jsou podmínky zalistování burz podobné.
Sekundární listing si investoři nesmí plést s tzv. Depository receipts (DR’s), které jsou podniky ve spolupráci s depozitářskými bankami využívány k možnosti vstupu na zahraniční akciové trhy. DR's však nejsou akciemi, ale pouze právy na směnu za podkladové aktivum v předem určeném poměru. DR’s tedy vlastníkům negarantují práva na podílení se na zisku či možnost hlasovaní na valných hromadách.


Co je akcie   Co je dluhopis


Motivace emitentů k umístění cenných papírů na více trzích

Pro emitenty, jak bylo výše zmíněno, plyne z duálních a sekundárních listingů několik výhod jako třeba jednodušší přístup ke kapitálu od investorů z více zemí. Díky možnosti obchodování na vyšším množství trhů mají investoři i výhody plynoucí z teoreticky vyšší míry likvidity a v případě časových posunů i delší obchodní hodiny pokud se akcie například duálně obchodují jak v Evropě, tak v USA.


Jako hlavní nevýhody jsou brány především vysoké náklady. Společnosti musí financovat roadshow na více kontinentech, hradit vyšší právní náklady, poplatky burzám nebo být lépe personálně vybavené na odděleních vztahů s investory. V případě odlišností ve standardech účtování, pak podniky musí zajistit reporting vždy dle požadavků burz, což též může odradit tyto společnosti od listingů na více burzách.


Rizika a příležitosti pro investory

Čeho tedy spekulanti mohou využít při existenci těchto duálních listingů? Jasnou výhodou mohou být otevřené dveře k měnové arbitráži, čemuž se samotné společnosti a burzy nijak nebrání, jelikož tyto spekulace dodávají trhům likviditu a zvyšují efektivitu cenotvorby. U vysoce likvidních cenin je však tato arbitráž jasně dominována roboty a algoritmy, takže se méně efektivní strategie mohou zaměřovat na méně likvidní aktiva, za cenu nižších absolutních zisků díky nízkým denním objemům.


Zpětný odkup akcií   Direct listing akcií


Investoři by měli brát v potaz především měnová rizika a rizika spojena s nízkou likviditou daného nástroje. Případem duálního listingu je například producent oceli ArcelorMittal, na které může mít investor expozici, jak v EUR na burze v Amsterodamu nebo v USD na NYSE. Příkladem DR je american depository receipt (ADR) Tencent jehož podkladovým aktivem jsou akcie Tencent Holdings Limited obchodované v Hong Kongu pod tickerem 0700. Příkladem sekundárního listingu může být farmaceutická společnost Novo Nordisk. Která má primární emisi obchodovanou na burze v Kodani, sekundární listing ve Frankfurtu a ADR obchodovaný na NYSE.

[sc:articleform id=1 articleid=2023]
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama