Stavby se prodražují. Mnozí lidé nemají peníze na dokončování rozestavěných projektů

Stavební produkce v červenci letošního roku zaznamenala meziroční růst o 0,5 procenta...

Stavby se prodražují. Mnozí lidé nemají peníze na dokončování rozestavěných projektů
 Redakce
Redakce

Stavební produkce v červenci letošního roku zaznamenala meziroční růst o 0,5 procenta. Pokles o 2,2 procenta hlásí pozemní stavitelství, kde chybí stavební dělníci ze zahraničí i základní materiály. Naopak produkce v rámci inženýrského stavitelství meziročně vzrostla o 6,8 procenta. Zvýšená investiční aktivita veřejného sektoru přitom částečně vytěsňuje soukromé zakázky. Stavební firmy totiž většinou preferují práce na větších projektech, jako jsou infrastrukturní stavby.

Stavební úřady v červenci vydaly 7 635 stavebních povolení. To bylo o 2,9 procenta více než před rokem. Orientační hodnota nově povolených staveb dosáhla úrovně 87,9 miliardy korun. Výrazný meziroční nárůst hodnoty povolených staveb o 128,9 procenta byl způsoben především vydáním stavebního povolení na trasu D pražského metra. Počet zahájených bytů v červenci meziročně vzrostl o 30,2 procenta. Počet dokončených bytů pak vzrostl o 11,8 procenta.

Reklama

 

Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:

Reklama



Na realitním trhu se intenzivně projevuje nedostatečná nabídka bytů, která je vyvolána dlouhodobě špatně fungujícími stavebními předpisy. Nedostatek logicky vyvolává prudký růst cen. Ten byl navíc akcelerován rekordní situací na hypotečním trhu, kde bylo rozpůjčováno zhruba dvojnásobné množství prostředků oproti obvyklému stavu. Přebytek peněz valící se z hypotečního na realitní trh skokově navyšuje ceny nemovitostí a zhoršuje dostupnost vlastnického bydlení.


[sc:articleform id=10 articleid=1558]




"Stavebním firmám se nedaří dodržovat schválené rozpočty, protože dochází k rychlému zdražování materiálů. To může vést k nedokončení mnoha projektů, u kterých dojdou finanční zdroje. Do problémů se dostávají hlavně lidé, kterým banky odmítají navyšovat hypoteční úvěry."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama