Stellantis loni ztrojnásobil zisk

Společnost nicméně loni vyrobila o pětinu méně vozů, než plánovala...

Stellantis loni ztrojnásobil zisk
 Redakce
Redakce

Automobilka Stellantis loni téměř ztrojnásobila čistý zisk na 13,4 miliardy eur (328 miliard Kč). Firma docílila vyšší marže, než si předsevzala. Skupina, která vznikla teprve loni v lednu spojením italsko-americké automobilky Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a francouzského konkurenta PSA, to uvedla ve svém dnešním sdělení. Společnost nicméně loni vyrobila o pětinu méně vozů, než plánovala.

Tržby v roce 2021 vzrostly o 14 procent na 152 miliard eur. Aby překonal krizi v dodávkách čipů, soustředí se výrobce značek Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Fiat, Maserati, Jeep a Peugeot na ziskovější modely. Loni tak vykázal marži 11,8 procenta, předpovídal přitom, že to bude jen deset procent. Rok předtím činila zisková marže 6,9 procenta.

Reklama


Podle vedení firmy se tak loni projevily pozitivní dopady fúze. Stellantis za loňský rok mezi akcionáře rozdělí 3,3 miliardy eur. "Dnešní rekordní výsledky ukazují, že společnost Stellantis má dobrou pozici k tomu, aby fungovala dobře i v nejnejistějším tržním prostředí,“ řekl generální ředitel Carlos Tavares.

Reklama


Firma před nedávnem oznámila, že hodlá začít vyvážet obchodní dodávky vyráběné v její ruské továrně. Čtvrtý největší výrobce vozů má příští týden představit svou dlouhodobou strategii. Do roku 2025 chce Stellantis investovat více než 30 miliard eur do elektromobility a softwaru.


Zdroj: ČTK
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama