Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

Čistý zisk Chevronu klesl o 16,7 procenta na 5,5 miliardy USD...

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk
 Redakce
Redakce

Americké těžební firmy ExxonMobil a Chevron mají za první čtvrtletí letošního roku nižší zisk než před rokem. Hlavní příčinou je pokles cen zemního plynu a slabší marže rafinerií. Čistý zisk Chevronu klesl o 16,7 procenta na 5,5 miliardy USD (128,9 miliardy Kč), zisk Exxonu se pak snížil o 28 procent na 8,22 miliardy USD (192,6 miliardy Kč). Vyplývá to z dnešních výsledkových zpráv obou firem.

Zisk Chevronu však překonal očekávání analytiků, k čemuž přispěl vyšší objem produkce podpořený akvizicemi. Čistá produkce stoupla o 12 procent na 3,34 milionu ropného ekvivalentu, vyplývá ze sdělení podniku.

Reklama

Výsledky Exxonu za očekáváním naopak zaostaly, i přes pokles však byly druhé nejvyšší za první čtvrtletí za posledních deset let, upozornila finanční ředitelka Kathryn Mikellsová. Výnosy podle výsledkové zprávy klesly o čtyři procenta na 83,08 miliardy USD. Exxon právě dokončuje převzetí předního producenta břidlicového plynu Pioneer Natural Resources, za kterého nabídl 60 miliard USD.

Ceny ropy se v prvním čtvrtletí meziročně v podstatě nezměnily, ceny zemního plynu ale prudce klesly. Ceny termínových kontraktů na zemní plyn v USA byly na konci prvního čtvrtletí nižší zhruba o 20 procent než před rokem.

Reklama

Chevron teď dokončuje akvizici firmy Hess za 53 miliard USD, na které se dohodl koncem loňského roku. Získá tak bohatá podmořská naleziště ropy v Guyaně. Exxon však vede s oběma společnostmi spor o aktiva v Guyaně, kde se našly největší zásoby ropy za posledních 20 let. Exxon se tam domáhá předkupního práva na aktiva firmy Hess. Nárok posuzuje mezinárodní rozhodčí komise.


Zdroj: ČTK

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama