Turbulentní týden v geopolitické oblasti na finančních trzích

Týdenní report analytika BHS

Turbulentní týden v geopolitické oblasti na finančních trzích
Štěpán Křeček
Štěpán Křeček

KLÍČOVÉ ÚDAJE

  • Volatilita trhu byla tento týden opět v popředí. Britské dluhopisy zažily masívní výprodeje, ale nouzové opatření Bank of England (BoE) pomohlo trh uklidnit a zvrátit část dřívějšího vzestupu výnosů. Dlouhodobé výnosy státních dluhopisů vykazovaly podobné vzorce, i když mnohem méně dramatické.
  • Hurikán Ian se ve středu na Floridě na pevnině přeměnil v bouři kategorie 4 a zanechal za sebou zkázu. Data, pravděpodobně ponesou silné známky hurikánu – zejména se jedná o sektory maloobchodní tržby a ukazatele bydlení.
  • Nevyřízené prodeje domů v srpnu klesly třetí měsíc v řadě (-2 % m/m), což ukazuje na pokračující pokles v oblasti sektoru bydlení. Hypoteční sazby tento týden vzrostly na 6,7 %, což je více než dvojnásobek 3% sazby na začátku roku.


Reklama


Volatilita na finančních trzích byla tento týden v popředí a středu zájmu a diskusí, protože investoři pokračovali v úvahách o účincích restriktivní měnové politiky. Vývoj mimo Evropu se dostal do centra pozornosti, když britská libra klesla na historická minima a koketovala s paritou vůči americkému dolaru (graf 1). Prudký pokles libry byl z velké části výsledkem nedávno oznámeného snížení daní a dotačního balíčku od britské vlády. Obavy z dodatečného fiskálního stimulu v době, kdy se ekonomika již potýká s dvoucifernými inflačními tlaky, vedly k prudkému přecenění v Gilts, přičemž výnosy napříč křivkou se posunuly podstatně výše. Situace si vyžádala nouzovou intervenci ze strany Bank of England, kde se centrální banka zavázala k nákupu dlouhodobějších dluhopisů, aby pomohla částečně potlačit obavy trhu, což vedlo k určitému ústupu výnosů. Výnosy dluhopisů vykazovaly tento týden podobné (i když menší) vzorce, přičemž výnos 10letých státních dluhopisů v polovině týdne krátce překročil 4%, než se vrátil zpět na přibližně 3,83%.

Reklama

Hurikán Ian se ve středu na Floridě dostal na pevninu jako bouře kategorie 4 a zanechal za sebou cestu zkázy, když se pohyboval na sever. Rozsah "měřitelných" škod bude zřejmý v nadcházejících týdnech a měsících. S ohledem na minulé hurikány je pravděpodobné, že ukazatele související s bydlením (tržby, stavební činnost atd.) budou v krátkodobém horizontu vykazovat významné oslabení, zatímco maloobchodní tržby pravděpodobně vykazují určité zkreslené vzorce. Obnova aktivity, která má přímý a pozitivní dopad na HDP, spolu s oživením výroby, zásob a odpracovaných hodin, které bude následovat v nadcházejících měsících, nabídne určitou kompenzaci krátkodobé ekonomické brzdy. Federální financování, které bylo zpřístupněno postiženým oblastem, také pomůže při obnově.

Ekonomická data tento týden jen relativně lehce ovlivňovala trhy, s pouze nepatrným množstvím zpráv o datech druhé úrovně. Index S&P Case Shiller poskytl další potvrzení, že ceny domů v USA v červenci, oproti předchozímu měsíci, opět klesly. Prodeje nových domů, které představují pouze asi 10% trhu, zaznamenaly minulý měsíc značný nárůst, i když nižší hypoteční sazby pravděpodobně měly určitý vliv. Do září se hypoteční sazby posunuly podstatně výše, přičemž 30letá fixní sazba se tento týden pohybovala poblíž 7%. Vzhledem k tomu, že cenová dostupnost nadále eroduje, je pravděpodobné, že v nadcházejících měsících dojde k dalšímu poklesu prodeje. To bylo potvrzeno dalším poklesem nevyřízených prodejů domů (-2%) v srpnu, který nyní klesá tři měsíce v řadě.

Narativ finančních trhů v tomto týdnu je důkazem turbulencí, které lze očekávat od centrálních bank, které dále zvýší svoji restriktivní měnověpolitickou sazbu a použijí případně i další nástroje, včetně verbálních intervencí k pokusům udržet inflaci na uzdě. Relativně lehký datový kalendář v příštích pěti týdnech znamená, že je nepravděpodobné, že by se názor Fedu v krátkodobém horizontu podstatně změnil, přičemž na příštím zasedání FOMC na začátku listopadu se očekává další zvýšení o 75 bazických bodů. Fed – nejen - je za inflační křivkou a jeho funkce reakční politiky je spíše zpětná, než hledící dopředu jako v minulých cyklech, což zvyšuje riziko chybných měnověpolitických kroků.





Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama