Týden na trzích ukončila lepší než očekávaná zpráva o zaměstnanosti za září

Za první říjnový týden vzrostl index S&P 500 o 0,2 %, zatímco Nasdaq Composite a Dow Jones vzrostly přibližně o 0,1 %. V nadcházejícím týdnu upoutá pozornost investorů aktuální informace o inflaci a začátek zveřejňování výsledků hospodaření za třetí čtvrtletí v USA.

Týden na trzích ukončila lepší než očekávaná zpráva o zaměstnanosti za září
Timur Barotov
Timur Barotov

V pátek zahájí výsledkovou sezónu za třetí čtvrtletí některé z největších amerických finančních institucí včetně JPMorgan, Wells Fargo a BlackRock. Začátkem týdne budou rovněž reportovat společnosti PepsiCo a Delta Air Lines.

V pátek zářijová zpráva o zaměstnanosti zmírnila obavy toho, že by se situace na trhu práce rychle zhoršovala. Údaje ukázaly, že na trhu práce v září přibylo 254 000 pracovních míst, což je více než ekonomy očekávaných 150 000 přírůstků. Revize červencové i srpnové zprávy ukázaly, že americká ekonomika během těchto dvou měsíců vytvořila o 72 000 pracovních míst více, než se původně uvádělo. Mezitím míra nezaměstnanosti klesla na 4,1 % ze srpnových 4,2 %. To podle ekonomů a stratégů z Wall Street pravděpodobně vyřazuje ze hry další listopadové snížení úrokových sazeb ze strany Fedu o půl procentního bodu.

Reklama

Nadcházející týden také přinese nové informace o tom, jak rychle rostly ceny v USA za měsíc září. Ekonomové z Wall Street očekávají, že celková inflace v září meziročně vzrostla pouze o 2,3 %, což představuje zpomalení oproti srpnovému růstu o 2,5 %. Na „jádrovém“ základě, který očišťuje ceny potravin a energií, by měl index CPI v září oproti loňskému roku vzrůst o 3,2 %, tedy beze změny oproti srpnu. Inflace se nadále vyvíjí správným směrem, což umožní další snižování sazeb.

Tesla bude v nadcházejícím týdnu opět jednou z akcií v centru pozornosti. Očekává se, že výrobce elektromobilů uspořádá 10. října svou očekávanou akci s názvem Robotaxi. Tesla pravděpodobně poskytne další podrobnosti o svých plánech týkajících se projektu autonomního řízení. Ačkoli se vkládají velké naděje do budoucnosti samořídících robotických vozů, není pravděpodobné, že by tato událost způsobila prudký růst akcií Tesly. Pravděpodobně dojde k ukázce velkolepé vize společnosti Tesla v oblasti umělé inteligence a autonomních vozidel - vize, která bude pravděpodobně trvat několik let, než se pro výrobce elektromobilů stane finančně významnou. Akcie společnosti Tesla minulý týden před touto událostí klesly přibližně o 5 %, protože společnost oznámila dodávky za třetí čtvrtletí, které zaostaly za odhady Wall Street.

Více o akcie usa

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama