Včera průmysl a zahraniční obchod, dnes maloobchod a nezaměstnanost

Dnes se dočkáme další várky dat z české ekonomiky. Český statistický úřad zveřejní výsledek maloobchodních prodejců v měsíci srpnu. V červenci stouply reálné tržby bez prodejů aut v meziročním vyjádření o 4,5 %, nyní trh očekává mírné zpomalení na 4,3 %.

Včera průmysl a zahraniční obchod, dnes maloobchod a nezaměstnanost
Martin Kron
Martin Kron

Náš odhad je mírně pesimističtější, když předpokládáme jejich nárůst v uvozovkách pouze o 3,8 %. Je tak zřejmé, že spotřebitelé se postupně vracejí do obchodů, ačkoli ne tak rázným způsobem jako naznačoval začátek roku. Míra úspor domácností opět mírně vzrostla a jejich spotřeba ve druhém kvartále mezičtvrtletně vzrostla pouze o 0,2 %, což naznačuje stále ještě zapnuté kontrolky pro ostražitost. Nicméně díky poklesu inflace ke 2 % a růstu reálných mezd spotřebitelé roztáčejí postupně ozubená kolečka tuzemské ekonomiky, která především díky vyšším útratám vykáže mírný růst v letošním roce.

Ministerstvo práce a sociálních věcí ve stejný čas vydá zprávu o nezaměstnanosti. Její podíl podle naší prognózy v září zůstal na úrovni 3,8 % stejně jako během prázdninových měsíců. Tuzemská nezaměstnanost tak bude stále patřit k nejnižším v rámci Evropské unie a nepředpokládáme, že by se na tomto dlouhodobém paradigmatu mělo v dalších měsících něco měnit, ačkoli ke konci roku očekáváme běžný sezónní nárůst k 4% hranici.

Reklama

Pohled zpět:              

Týden plný český dat odstartoval hned dvojitou porcí během včerejších ranních hodin. Zaprvé byl zveřejněn srpnový výsledek průmyslové výroby, která takřka v souladu s naší prognózou poklesla v meziročním srovnání bez očištění o kalendářní vlivy o 1,5 %. V reálném vyjádření po očištění ale naopak o 1,5 % vzrostla, což bylo primárně dáno vyšší produkcí v automobilovém průmyslu. Nicméně zásadní roli hrály statistické efekty způsobené posunutím celozávodních dovolených v letošním roce ze srpna do července. Pozitivní ovšem je, že výrazně přibylo nových zakázek v našem klíčovém odvětví.
Více v komentáři: https://investice.rb.cz/?c15002[key]=5283

Zadruhé byla publikována srpnová statistika zahraničního obchodu. Trh včetně nás předpokládal, že podobně jako v červenci byl dovoz vyšší než vývoz, ale skutečný výsledek jako mnohokrát v tomto roce překonal naše očekávání, když bylo dosaženo přebytku ve výši 14,3 mld. Kč. Rovněž jako u průmyslové produkce byl i v případě obchodní bilance strůjcem příznivějších hodnot sektor automotive.
Více v komentáři: https://investice.rb.cz/?c15002[key]=5282

Reklama

Další týden, další špatná zpráva z Německa. Počet továrních objednávek se v srpnu ve srovnání s červencem snížil o necelých 6 %, což je nejhorším výsledkem od letošního ledna. Takový pokles neočekával nikdo z analytické obce a poukazuje to na nekončící potíže porouchaného motoru evropské ekonomiky. Dnes ráno alespoň dorazil jeden pozitivnější výsledek, když průmyslová výroba meziměsíčně v srpnu vzrostla o necelá 3 %, přičemž trh očekával růst o necelé 1 %. Na druhé straně červencový výsledek byl revidován směrem níže z -2,4 % na -2,9 %.

Začátek nového týdne se nezapíše zlatým písmem do historie amerického indexu S&P 500, který odepsal včera téměř 1 %. Pondělní výkonnost německého DAX i pražského PX nebyla nijak grandiózní, když index našeho západního souseda poklesl o 0,1 % a naopak tuzemský index si připsal zisk ve výši 0,1 %. Koruna zůstává pod tlakem geopolitického vývoje a pohybuje se okolo 25,36 EUR/CZK.

Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama