Volkswagen chce na zkoušku uvést na burzu i další své značky

Rozhodla se tak poté, co se její dceřiná firma Porsche po vstupu na burzu minulý týden...

Volkswagen chce na zkoušku uvést na burzu i další své značky
 Redakce
Redakce

Německá automobilová skupina Volkswagen chce na zkoušku uvést na burzu i další své značky. Rozhodla se tak poté, co se její dceřiná firma Porsche po vstupu na burzu minulý týden co do hodnoty téměř vyrovnala mateřskému koncernu. Německému hospodářskému deníku Handelsblatt to dnes řekl generální ředitel Volkswagenu Oliver Blume. Neupřesnil ale, zda jsou další vstupy koncernových značek skutečně v plánu.

Blume nařídil dceřiným koncernovým společnostem, aby se zkušebně začaly připravovat na vstup na burzu. Na burze se zatím neobchodují značky Audi, Lamborghini, Bentley, Škoda, Seat a Cupra. Výsledky přípravných testů společnost představí na dni kapitálových trhů v příštím roce.

Reklama

"Mělo by se to chápat jako trénink," řekl Blume. "V rámci koncernu Volkswagen cítím jasnou motivaci dát kapitálovým trhům větší význam," pokračoval. "Každý, kdo se připravuje na kapitálový trh, se zaměřuje na to podstatné," dodal.

"Určitě bych si dokázal Volkswagen Group představit jako určitý druh holdingu pro různé společnosti zapsané na burze. Pokud by se to udělalo moudře, mohlo by to přidat významnou hodnotu a zlepšit konkurenceschopnost skupiny a značek," uvedl automobilový expert firmy QuantCo Arndt Ellinghorst.

Reklama

Akcie automobilky Porsche vstoupily na burzu minulý čtvrtek. Dnes před polednem přidávaly přes jedno procento na více než 83 eur, a pohybovaly se tak mírně nad emisní cenou. Akcie Volkswagenu vykazovaly růst skoro o tři procenta, výrazně ale zpevňoval celý trh.


Zdroj: ČTK

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama