Výnosy desetiletých státních dluhopisů USA výrazně vzrostly

Index S&P 500 klesl o téměř 0,2 %, čímž dosáhl čerstvého historického zavíracího maxima. Průmyslový index Dow Jones klesl o 0,8 %, zatímco technologický Nasdaq Composite uzavřel o 0,3 % výše.

Výnosy desetiletých státních dluhopisů USA výrazně vzrostly
Timur Barotov
Timur Barotov

Těžká váha v oblasti čipů umělé inteligence Nvidia posílila o více než 4 % a uzavřela na novém historickém maximu, zatímco výrobce iPhonů Apple rovněž dosáhl rekordních hodnot.

Poprvé od roku 2020 dochází u společností, které překonají očekávání Wall Street jak v oblasti tržeb, tak v oblasti zisku, k větším pohybům akcií než u společností, které v obou ukazatelích zaostávají. Ze 71 společností z indexu S&P 500, které již vykázaly kvartální zisky zaznamenávají společnosti, které překonaly očekávání v obou ukazatelích, průměrný růst akcií o 3,15 % během následujícího dne, což je více než průměr 1,49 % pozorovaný od roku 2000 podle Bank of America. Zatímco společnosti, které nesplní odhady tržeb a zisku, zaznamenávají následující den pokles akcií o 2,61 %, což je jen lehce pod průměrem. „Vzhledem k tomu, že se blíží výsledky hospodaření velkých technologických společností, rallye v oblasti technologických společností může zase nabrat na síle“ myslí si stratégové z Bank of America. V neděli večer se k tomuto tématu vyjádřil v poznámce klientům také hlavní stratég pro americké akcie Morgan Stanley Mike Wilson. „Rozdílá výkonnost mezi jednotlivými akciemi a dokonce i v rámci sektorů bude pravděpodobně i nadále vysoká, protože se zdá, že trh jasně rozlišuje mezi překonáním a nepřekonáním zisků,“ napsal Wilson.

Dosavadní silný růst cen zlata a stříbra nevykazuje žádné známky zpomalení, investoři pokračují v přílivu do drahých kovů což může vypovídat o ztrácející hodnotě peněz. Futures na zlato v pondělí vzrostly o 0,8 % a dotkly se intradenního maxima nad 2 750 USD za unci. Futures na stříbro posílily o více než 3 % a krátce překonaly 34 USD za unci, což je 12leté maximum. Oba kovy letos překonaly výkonnost akciových trhů. Zlaté slitky vzrostly od začátku roku 2024 o zhruba 26 % a stříbro o téměř 35 %, zatímco index S&P 500 si připsal 19 %. Centrální banky nakupují žlutý kov a investoři v souvislosti s očekáváním nižších úrokových sazeb stále častěji vstupují do fyzicky krytých fondů ETF na zlato.

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama