Výrobce čipů Nvidia stál v čele růstu akcií

Americké akcie v úterý uzavřely na vyšší úrovni, protože investoři uvítali oživení v oblasti technologií a pokles prudce rostoucích cen ropy, čímž se opět soustředili na úrokové sazby a stav americké ekonomiky. Nasdaq Composite vzrostl přibližně o 1,5 %, S&P 500 posílil přibližně o 1 % a průmyslový index Dow Jones vzrostl zhruba o 0,3 %.

Výrobce čipů Nvidia stál v čele růstu akcií
Timur Barotov
Timur Barotov

Také další akcie „velké sedmičky“ obnovily nedávné ztráty, přičemž Amazon, Apple a Alphabet zakončily seanci pevně v zelených číslech. Mezitím ceny ropy ustoupily, protože napětí na Středním východě poněkud upadlo.

Akcie Nvidia opět nabírají na síle. V úterý vzrostly o více než 4 %, což představuje pátý den růstu v řadě, a rychle se přiblížily svému historickému závěrečnému maximu 135,58 USD. Od svého nedávného minima ze 7. srpna akcie vzrostly o více než 34 %. Zdá se, že obavy ohledně dalšího hospodaření, které by již nemuselo být tak zářné ustoupily do pozadí. Akcie společnosti vzrostly během jediné obchodní seance o více než 5 % poté, co generální ředitel Jensen Huang v rozhovoru pro CNBC vyzdvihl „šílenou“ poptávku po čipu Blackwell nové generace. V úterý akcie vzrostly, když společnost Nvidia na summitu o umělé inteligenci ve Washingtonu dále zdůraznila případy využití svého softwaru a služeb v oblasti umělé inteligence. Úterní růst akcií byl znamením, že po všech srpnových turbulencích kolem akcií jsou investoři zjevně stále nakloněni tématu umělé inteligence a hledají důvody, proč akcie nakupovat.

Nedávný prudký růst čínských akcií se v úterý zastavil poté, co Peking nepředložil další rozsáhlý stimulační balíček, což překvapilo investory, kteří doufali, že nebývalou rally ještě více podpoří. Hongkongský benchmark, index Hang Seng, který je nabitý velkými čínskými akciemi, v úterý klesl o zhruba 9 %, což je jeho nejhorší den od října 2008, poté co za poslední měsíc vzrostl o zhruba 20 % v návaznosti na to, že Čína uvolnila nejagresivnější měnové stimuly od začátku pandemie. Čínský benchmark CSI 300 se také vzdal části svých zisků a klesl o 6 %. Stimul, který je reakcí Číny na korekci její ekonomiky, jež se potýká s problémy, byl poprvé oznámen 24. září. Od té doby prudký příliv kapitálu výrazně podpořil čínské akcie, zejména nemovitosti a základní spotřební zboží, protože investoři vsadili na návrat Pekingu. Na úterní tiskové konferenci, kterou uspořádal nejvyšší čínský hospodářský plánovač, Národní komise pro rozvoj a reformy (NDRC), Peking uvedl, že je odhodlán přijmout další opatření, aby dosáhl svých hospodářských cílů, mezi něž patří cíl ročního růstu „kolem 5 %“. Čínští giganti v oblasti elektronického obchodování, jako je Alibaba a PDD Holdings, za stejné období vzrostly o více než 35 %, resp. 55 %, a to i přes jednociferné úterní ztráty.

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama