Walmart zvedl výhled letošního zisku a tržeb, má dost zásob před Vánoci

Americká společnost Walmart zvýšila ve třetím čtvrtletí provozní zisk o 0,2 procenta na 5,8 miliardy dolarů...

Walmart zvedl výhled letošního zisku a tržeb, má dost zásob před Vánoci
 Redakce
Redakce

Americká společnost Walmart zvýšila ve třetím čtvrtletí provozní zisk o 0,2 procenta na 5,8 miliardy dolarů (téměř 129 miliard Kč). Největší maloobchodní řetězec světa má dostatek zásob na klíčovou předvánoční sezonu a výpadků dodávek se kvůli potížím v logistice neobává. Zvýšil proto celoroční výhled tržeb i zisku. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení.

"Máme lidi, produkty a ceny, abychom našim zákazníkům a členům zajistili skvělou sváteční sezonu," uvedl generální ředitel Doug McMillon.

Reklama


Tržby v obchodech, které jsou ve Spojených státech otevřeny alespoň jeden rok, by se letos podle nového odhadu měly zvýšit o více než šest procent. Upravený zisk by se pak měl pohybovat kolem 6,40 dolaru na akcii. Dříve Walmart počítal s růstem tržeb o pět až šest procent a se ziskem na akcii v rozpětí 6,20 až 6,35 USD.

Reklama


Optimistický výhled Walmartu kontrastuje s konkurenčním gigantem v oblasti elektronického obchodu Amazon. Jeho výhled na čtvrté čtvrtletí byl vlažný, firma také varovala před vyššími náklady, které by před Vánocemi mohly omezit nárůst poptávky po nakupování na internetu.


Velké maloobchodní firmy včetně Amazonu se v posledních měsících potýkají s problémy kolem dodávek zboží do USA kvůli zácpám v přístavech, uzavřeným továrnám v některých částech Asie a kvůli nedostatku surovin. Walmart, který si pronajímá k přepravě zboží vlastní lodě, zvýšil zásoby v USA před rušnou sváteční sezonou o 11,5 procenta.


Výsledky hospodaření dnes oznámil i řetězec obchodů pro kutily Home Depot. Tržby ve třetím čtvrtletí zvýšil o 9,8 procenta na 36,82 miliardy dolarů. Těžil zejména z rostoucího trhu s bydlením, díky čemuž tržby překonaly očekávání analytiků skoro o dvě miliardy USD.


Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama