Za první tři čtvrtletí roku 2023 společnost GEVORKYAN, a.s. vykázala tržby na úrovni 56,25 mil. EUR

Což znamená jejich 38% meziroční růst a překonání plánu. Zisk EBITDA meziročně vzrostl o téměř 37 % na úroveň 16,84 mil. EUR.

Za první tři čtvrtletí roku 2023 společnost GEVORKYAN, a.s. vykázala tržby na úrovni 56,25 mil. EUR
Štěpán Křeček
Štěpán Křeček

Globální dodavatel a technologický lídr v oboru práškové metalurgie, společnost GEVORKYAN, a.s., uveřejňuje své mezitímní finanční výsledky za první tři čtvrtletí roku 2023 a aktuální zprávu o investiční a provozní činnosti.

Společnost GEVORKYAN, a.s. za tři čtvrtletí roku vykázala tržby z prodeje výrobků a služeb na úrovni 56,25 mil. EUR a zisk EBITDA 16,84 mil. EUR, což implikuje EBITDA marži na úrovni 29,9 %. V meziročním srovnání se stejným obdobím předchozího roku to znamená 38,25% nárůst tržeb a 36,65% nárůst zisku EBITDA. Ve srovnání s finančním plánem se pak jedná o jeho 6,02% překonání u tržeb a o 4,45% u zisku EBITDA.

Reklama

V uplynulých třech čtvrtletích společnost dále vykázala provozní zisk na úrovni 8,21 mil. EUR a v porovnání se stejným obdobím minulého roku tak vykázala růst této položky o 38,02 %. Zisk po zdanění (EAT) společnost vykázala na úrovni 5,13 mil. EUR, což znamená 74,08% nárůst oproti stejnému období minulého roku a překonání plánu o 6,23 %.

S ohledem na výše uvedené a také na trendy již uvedené v rámci prezentace na Start Day (9.10.2023) tak výsledky za třetí čtvrtletí 2023 dále výrazně podporují předpoklad splnění ročního finančního plánu.

Reklama

Vybrané položky finančních výsledků k 30.09.2023, jejich porovnání se stejným obdobím minulého roku, porovnání s celým rokem 2022 a s finančními plány, je možné vidět v tabulce níže.

Aktuální zprávy ze společnosti

V průběhu třetího čtvrtletí a na začátku čtvrtého čtvrtletí roku 2023 společnost pokračovala v realizaci svých rozvojových plánů. Také získala několik ocenění. Příkladem lze zmínit následující:

  • Začátkem září společnost oznámila záměr přechodu z trhu PX Start Burzy cenných papírů Praha na její trh PRIME. Společnost upozornila, že součástí záměru přechodu na trh PRIME aktuálně není nová emise akcií společnosti (SPO) a že zároveň diskutuje možnosti duálního listingu s Burzou cenných papírů v Bratislavě. Zdůraznila, že se nejedná o stahování akcií z pražské burzy, která pro společnost i nadále zůstává primární burzou. Společnosti GEVORKYAN, a.s. s přechodem na trh PRIME Burzy cenných papírů Praha, případným duálním listingem na bratislavské burze a dalšími souvisejícími tématy jako hlavní poradce pomáhá společnost VERSUTE INVESTMENTS.
  • Společnost GEVORKYAN, a.s. se dostala mezi TOP 3 nominované v ocenění European Small & Mid-cap Awards 2023 v kategorii International Stars, které pořádá Federace evropských burz a Evropská komise. Vítěz této kategorie bude odhalen během slavnostního ceremoniálu 14. listopadu 2023 v rámci shromáždění malých a středních podniků Evropské komise ve španělském Bilbau.
  • Koncem srpna předseda vlády SR Ľudovít Ódor a členové jeho kabinetu navštívili společnost GEVORKYAN, a.s. ve Vlkanové. Předseda vlády ocenil, že v prostorách krachující továrny vznikla světoznámá společnost, která ukazuje, co dokáže slovenská inovativnost a technologická excelence.
  • Management společnosti se na konci září zúčastnili festivalu inovací INOFEST 2023, kterou pořádala inovační sítí INOVATO v Prešově. Jedním z významných hlavních řečníků byl Artur Gevorkyan.
  • Společnost GEVORKYAN, a.s. získala ocenění Slovakia Best Managed Companies 2023 čímž se zařadila k nejlépe řízeným společnostem na Slovensku. Ocenění uděluje společnost Deloitte.
  • Taktéž byla společnost nominována na ocenění v rámci FéliX Business Award 2023, který vyhlašuje Slovenská sporiteľňa a magazín INDEX spolu se společností KPMG. V první polovině října se společnost GEVORKYAN, a.s. stala prvním laureátem ceny KPMG Responsible Business Award 2023 za zodpovědné podnikání.
  • Společnost GEVORKYAN, a.s. přivítala 19. října skupinu 80 významných slovenských ekonomických diplomatů z celého světa. Akce se konala v rámci porady ekonomických diplomatů, kterou organizovala Sekce hospodářské a rozvojové spolupráce Ministerstva zahraničních věcí a evropských záležitostí Slovenské republiky.
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama