Zásahy vlády výrazně snížily inflaci

Z meziročního pohledu dosáhla míra inflace v říjnu na úroveň 15,1 procenta...

Zásahy vlády výrazně snížily inflaci
 Redakce
Redakce

Z meziročního pohledu dosáhla míra inflace v říjnu na úroveň 15,1 procenta. Jedná se o výrazný pokles proti předchozímu měsíci, který byl způsoben promítnutím Úsporného tarifu do ceny elektřiny a odpuštěním poplatku za podporované zdroje energie. Nicméně tyto státní zásahy jsou prováděny na dluh, což může vyvolat nové inflační tlaky v budoucnu.

Z meziročního pohledu došlo k poklesu ceny elektřiny o 38,2 procenta. Jedná se však pouze o promítnutí vládních opatření do statistik. Cena elektřiny na trhu zůstává vysoká, proto by lidé neměli navyšovat svou spotřebu, i když obdrželi dotace. Vliv Úsporného tarifu bude dočasný a i při zastropování cen energií budou lidé platit vyšší účty, než na které byli zvyklí.

Reklama

Cena zemního plynu meziročně vzrostla o 85,3 procenta, cena tuhých paliv se zvýšila o 67,1 procenta a cena tepla a teplé vody podražila o 24,8 procenta. Z toho je patrné, že promítnutí vládních opatření do statistik je limitované tím, jak jsou konstruované. Vysoké ceny by nás měly upozorňovat, že některé produkty se stávají vzácnějšími a měli bychom s nimi více šetřit.

Cena mouky vzrostla o 53,3 procenta, cena drůbežího masa se zvýšila o 42,3 procenta, cena vajec podražila o 52,8 procenta a cena cukru poskočila dokonce o 105,4 procenta. Potraviny tak mají klíčový vliv na růst cenové hladiny. Bohužel ke skokovému zdražování dochází často u nezbytných položek spotřebního koše, což vede k poklesu životní úrovně obyvatel.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama