Zisk výrobce počítačů Lenovo klesl o 32 procent

Důvodem byl celosvětový propad poptávky po počítačích a chytrých telefonech...

Zisk výrobce počítačů Lenovo klesl o 32 procent
 Redakce
Redakce

Největšímu světovému výrobci osobních počítačů Lenovo klesl ve třetím finančním čtvrtletí čistý zisk o 32 procent na 437 milionů USD (9,7 miliardy Kč). Důvodem byl celosvětový propad poptávky po počítačích a chytrých telefonech. Firma to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Tržby za říjen až prosinec klesly o 24 procent na 15,3 miliardy USD a nižší byly druhé čtvrtletí za sebou. Analytici v anketě společnosti Refinitiv očekávali v průměru tržby 16,39 miliardy USD.

Reklama

Pandemie nemoci covid-19 v roce 2020 způsobila prudký růst prodeje elektroniky, protože mnoho lidí pracovalo z domova a rozhodlo se vyměnit či modernizovat své přístroje. Ve druhém fiskálním čtvrtletí loňského roku, což bylo od července do září, se však poptávka začala snižovat a tržby Lenova klesat.

Výzkumná společnost Gartner minulý měsíc uvedla, že odbyt osobních počítačů a mobilních telefonů zřejmě v letošním roce klesne o 6,8 procenta. Loni se propadl o 16 procent.

Reklama

Konkurenční společnosti Dell Technologies a HP už kvůli slabšímu trhu oznámily propouštění. Dell zruší zhruba 6650 pracovních míst, což je asi pět procent celkové pracovní síly, zatímco společnost HP se rozhodla do konce fiskálního roku 2025 propustit až 6000 zaměstnanců. To je 12 procent pracovní síly, uvedla agentura Reuters.


Zdroj: ČTK

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama