Zlato v přírodě

Zlato je bezesporu kovem, který nejvíce ovlivnil dějiny lidstva. Velmi rychle se tento třpytivý kov, jež se značí Au (latinsky Aurum) stal symbolem prosperity, moci, ale i utrpení a válek. Z tohoto kovu se razily mince, vyráběly šperky a postupem času se začalo zlato používat jako finanční rezerva. V současné době se tento drahý kov v různých formách používá napříč mnoha obory, často i tam, kde by vás to nenapadlo. Čím je zlato tak výjimečné, jaké má chemické vlastnosti a kde všude jsou jeho naleziště.

 Zlato v přírodě
Štěpán Křeček
Štěpán Křeček
Proč je zlato tak výjimečné?


Zlato je mimořádně vzácným prvkem, protože v zemské kůře se jej nachází pouze 4-5 μg/kg. V mořské vodě je pak výskyt ještě nižší, a to 0,011 μg/l. Ve vesmíru pak na jeden atom zlata připadá přibližně 300 miliard atomů vodíku.


Mezi základní vlastnosti zlata patří jeho inertnost, právě díky ní se v přírodě vyskytuje téměř vždy jako ryzí kov. Výjimečně je pak možné na zlato narazit ve formě Elektra, což je slitina se stříbrem.

Reklama


"Zlatá

Reklama


Ve starověku byly známy pouze křemenné žíly se zlatem, další formy nalezišť byly objevovány až ve 20. století. Ačkoli se jednalo v mnoha případech hlavně o mikroskopické stopy zlata, objem zlata v těchto nalezištích byl mnohem vyšší než v křemenných žílách.



Těžba zlata v současnosti


V současné době se nejvíce zlata těží z porfyrových a Carlin ložisek povrchovou těžbou ve velkých objemech. Přičemž porfyrová ložiska se nachází v kořenových částech vulkanických komplexů. Carlin ložiska pak dolují mikroskopické částečky zlata. Jedná se totiž o těžbu rozpuštěného druhu zlata, které lze najít pouze chemickou analýzou.


"Zlatý


Menší množství se získává hlubinnou těžbou zlatonosných žil. Část zlata se získává také rýžováním ze sedimentů. V Austrálii je zlato získáváno rýžováním na sucho, větší nuggety se často dohledávají pomocí detektorů kovů.



Jak vzniká zlato?


Okolo vzniku zlata panuje mnoho zajímavých teorií, tou nejrozšířenější samozřejmě je, že zlatá ložiska vznikají při průtoku horkou vodou horninami. Tato voda rozpouští nepatrná množství zlata a koncentruje je v trhlinách v zemské kůře. Jde ale o úrovně pouhým okem neviditelné.


"Těžba


Podle jiných studií je vznik zlata spojen v menší míře s explozí supernov a ve větší pak s kolizí neutronových hvězd. Právě tyto kosmické procesy podle vědců poskytly dostatečné množství energie k tomu, aby se protony a neutrony mohly sloučit do podoby těžkého atomu zlata.



Chemické složení zlata


Zlato by se v přírodě mělo teoreticky skládat pouze ze zlata, v přírodě se však vyskytuje ve formě sloučenin. Nejčastěji se stříbrem, mědí, platinou, paladiem, iridiem, rhodiem a řadou dalších.


"Rýžování

Významná naleziště zlata ve světě a České republice


Největší světová naleziště zlata naleznete v jižní Africe, na Uralu, v Austrálii, na Sibiři nebo v Kanadě. I u nás jsou však známa méně vydatná ložiska, která se nacházejí v Jílovém u Prahy, v Roudném, v Jeseníkách, ale i v okolí Kašperských hor. U našich sousedů na Slovensku pak najdete funkční zlatý důl poblíž Bánské Bystrice.


"Naleziště


 

[sc:articleform id=12 articleid=2685]

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama