Zlepšení v průmyslu na obzoru?

Srpnový index nákupních manažerů (PMI) si pro nás přichystal překvapení, když se zvýšil ze 43,8 na aktuálních 46,7 bodů. Tento výsledek nepredikoval nikdo z analytiků v rámci průzkumu agentury Bloomberg. Medián trhu stejně jako naše prognóza očekávaly pouze kosmetické zlepšení.

Zlepšení v průmyslu na obzoru?
Martin Kron
Martin Kron

Index nákupních manažerů (PMI) sice nadále zůstává pod klíčovou hranicí 50 bodů, oddělující expanzi a kontrakci odvětví, ale v srpnu se k této hranici přiblížil o téměř 3 body. To naznačuje, že zhoršování provozních podmínek ve zpracovatelském průmyslu pokračuje, ale nejnižším tempem za poslední 2 roky. Firmy stále čelí slabé poptávce, domácí i zahraniční. Pokles nových objednávek je stále znatelný, ale oproti předcházejícím měsícům výrazně zpomalil. Exportní zakázky klesaly nejpomaleji dokonce za 2 a půl roku, když se zvýšila poptávka především z asijských a afrických zemí. Naopak poptávka v Evropě zůstává utlumená, nicméně firmy věří v oživení poptávky i ze starého kontinentu. To je jedním z důvodů rostoucí podnikatelské důvěry, která je nejvyšší za poslední 3 měsíce, dále je to uvádění nových produktů na trh či rebranding. Naplněnější objednávkové knihy se promítly v nižším poklesu výroby a také nižší míře propouštění, aby firmy byly schopny uspokojit požadavky svých zákazníků.

Na druhé straně mírně se vzpamatovávající poptávka zesiluje tlak na ceny vstupů, k čemuž silným dílem přispívají prodlevy v dopravě, které jsou mimo jiné způsobeny nepokoji v některých důležitých námořních přístavech. Výkon dodavatelů je tak hodnocen nejhůře od konce roku 2022 a firmy tak mají ve vyšší míře problémy se zajištěním potřebných materiálů. Navíc si dodavatelé za své služby účtují více, což vedlo k nejsilnějším inflačním tlakům v této oblasti za poslední rok a půl, a to navzdory tomu, že podniky se snaží omezovat své výdaje jen nutnými nákupy vstupů a využíváním svých skladových zásob. Toto může sloužit jako varování, že inflační rizika na straně nabídky existují, ačkoli v tuto chvíli nemají výraznější dopad na inflaci v Evropě či USA. Případné vyostření bojů na Blízkém východě nebo přerušení důležitých dopravních tepen může být ovšem spouštěčem nákladového šoku, kterému bychom se rádi vyhnuli. V současnosti se rostoucí ceny vstupů ale nepromítají do prodejních cen, které dále klesají. Firmy se snaží podpořit svůj odbyt a být konkurenceschopné.

Srpnový index nákupních manažerů (PMI) v současném rozpoložení zpracovatelského průmyslu lze hodnotit pozitivně, nicméně není na místě prohlašovat, že průmysl má nejhorší za sebou. PMI byl v posledních měsících poměrně rozkolísaný a je tak třeba vyčkat na další čísla, zda to byl začátek obratu za lepšími zítřky.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama