Offline Štěpána Křečka

Mojmír Hampl: Jako kdyby se změnil celý řád věcí

Mojmír Hampl  je český ekonom, bankéř a publicista s tituly z Vysoké školy ekonomické v Praze a University of Surrey ve Velké Británii. Většinu svého dosavadního profesního života zasvětil České národní bance, kde byl historicky nejdéle sloužícím viceguvernérem. Od roku 2019 pracuje pro společnost KPMG Česká republika, kde zastává pozici ředitele služeb pro finanční sektor. Je jedním ze zakládajících členů občanské platformy KoroNERV-20 a autorem knih Vyčerpání zdrojů: skvěle prodejný mýtus a Pro Čechy je nebe nízko: Pojďme chtít víc! Se Štěpánem se pobavili o současné situaci, fiskální i monetární politice a o řadě dalších atraktivních témat.

Petr Hanke: Automobil je zdroj radosti z pohybu

Petr Hanke je automobilový novinář, který za svoji více než dvacetiletou kariéru přispíval do mnoha motoristických publikací, ale například byl také scénáristou televizního pořadu Auto Moto Revue na České televizi. V současnosti svoji publikační činnost rozšířil do oblasti tvorby automobilového obsahu a online komunikace. Pravidelně testuje nové automobily, ale nezapomíná ani na klasické vozy. S hlavním ekonomem BHS Štěpánem Křečkem si do podcastu Offline přišel povídat o aktuálních trendech v automobilismu.

Tomáš Prouza: Česku chybí jasný cíl a silná vize

Tomáš Prouza je český ekonom. Působil jako náměstek ministra financí ČR, státní tajemník pro evropské záležitosti při Úřadu vlády ČR a koordinátor digitální agendy ČR. V roce 2018 se stal prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a v roce 2020 viceprezidentem Hospodářské komory ČR. V roce 2016 obdržel Řád čestné legie.

Miroslav Singer: Evropa má problém sama se sebou

Miroslav Singer je český ekonom, v letech 2010–2016 byl guvernérem České národní banky. Od roku 2017 působí jako ředitel institucionálních vztahů a hlavní ekonom společnosti Generali CEE Holding, od ledna 2018 je rovněž členem výkonného výboru. Působí také jako předseda dozorčí rady Generali České pojišťovny a Generali Poisťovňa na Slovensku. Vedle toho je také místopředseda dozorčí rady MONETA Money Bank. Se Štěpánem si popovídali o ekonomice a době, ve které žijeme a to z mnoha zajímavých tematických úhlů.

Miloš Škorpil: Nejlepší investice je ta do zdraví

Miloš Škorpil je ultramaratonec, významný český propagátor běhu a zdravého životního stylu. Běhu se aktivně věnuje 55 let, trenérství pak 45 let. Specializuje se na pomoc začátečníkům a hobby běžcům a běžkyním. Založil běžeckou školu, dokázal připravit Ivanu Sekyrovou na splnění olympijského limitu na maraton a k účasti v olympijském maratonu žen v Londýně. Sám se pravidelně účastní vytrvalostních ultra závodů u nás i v zahraničí a současně také pomáhá těm, kteří chtějí být zdraví a fit.
Reklama

Dominik Stroukal: Bitcoin si prožil zásadní rok

Dominik Stroukal je hlavní ekonom Banky CREDITAS a jeden z největších expertů na kryptoměny v Česku. Přednáší na vysoké škole CEVRO institut a je autorem první české knihy o Bitcoinu. V roce 2019 mu vyšla kniha Ekonomické bubliny, v loňském roce pak kniha s názvem Dark Web: Sex, drogy a bitcoiny. Je šéfredaktorem časopisu Trade-off a managing directorem odborného časopisu New Perspectives on Political Economy. V neposlední řadě je ekonomickým poradcem SatoshiLabs a vede společnost bit agency. Díl tohoto podcastu reaguje na vývoj ceny Bitcoinu, ale zabývá se také měnovou politikou. V jeho závěru pak nechybí krátký Dominikův investiční výhled pro rok 2021.

Tomáš Sedláček: Stěhujeme se do abstraktního světa, realita se luxuje

Tomáš Sedláček je český ekonom, myslitel a vysokoškolský pedagog. V minulosti byl poradcem prezidenta Václava Havla a ministra financí. Od roku 2009 je členem Národní ekonomické rady vlády (NERV), kde se stal garantem pro veřejné finance. Přednáší ekonomii a dějiny ekonomických teorií na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a také na University of New York in Prague. V roce 2011 se stal členem správní rady Nadačního fondu proti korupci. Zároveň je lektorem European Leadership & Academic Institute v Praze. Jeho hlavní publikace Ekonomie dobra a zla byla přeložena již do 23 jazyků. Sám sebe označuje s nadsázkou za „filosofujícího ekonoma“ a v podcastu se Štěpánem probrali celou řadu atraktivních témat z nových perspektiv. Diskutovali otázky kolem zásadních proměn společnosti v době koronavirové, ale také témata více ekonomická. V závěru rozhovoru se dotkli také kosmologických otázek s přesahem do různých vědních oborů a padla dokonce i otázka po možném výkladu smyslu života. Výsledkem bylo příjemné a v mnohém jistě inspirativní povídání.

Lukáš Kudláček: Svět se mění, lidé a trh budou stejní

Lukáš Kudláček je portfolio manažerem BHS. Na akciových trzích se pohybuje od roku 2008, kdy nejprve pracoval jako investiční poradce, poté jako burzovní makléř, správce portfolia Family office a od roku 2018 působí ve společnosti BHS, nejprve na pozici senior equity trader a nyní jako portfolio manažer fondu kvalifikovaných investorů BHS Dynamic Fund. Mimo svou profesní dráhu se zabývá ekonomickou, geopolitickou a bezpečnostní analýzou, orientovanou zejména na Čínu v rámci výzkumného institutu IRCC. V podcastu, který je nabitý informacemi ze světa investování se Štěpánem probírá konkrétní segmenty i akciové tituly a jejich chování v dnešní nejisté době. Závěr podcastu pak kolegové věnovali zajímavému rozhovoru o Číně jako velmoci, která je pro Lukáše předmětem dlouhodobého zkoumání i osobního zájmu.

Kateřina Zapletalová: České sklo je dobrou investicí

Kateřina Zapletalová je spolumajitelkou sklárny Moser, nejtradičnějšího českého výrobce křišťálu s historií sahající až do roku 1857, kdy byla založena v Karlových Varech obchodníkem a rytcem Ludwigem Moserem. Od té doby používají sklo Moser společenské elity a celebrity z celého světa a Moser je považován za nejluxusnější českou značku vůbec. Paní Zapletalová si se Štěpánem v podcastu povídala o historii Moseru, jeho výjimečnosti, ale také o tom, jakou může sběratelské sklo představovat investici.

David Slezák: Zlato, máš na to!

David vystudoval MCHTI D. I. Mendělejeva v Moskvě a pražskou VŠCHT. Od roku 1994 působí na komoditních trzích se zaměřením především na drahé a vzácné kovy. Pro BH Securities pracuje od roku 2014 a zde také aktuálně působí jako Head of Gold Sales Department. Jeho hlavním úkolem bylo vybudovat funkční oddělení investičního zlata a rozvíjet nové produkty společnosti. Mezi jeho významné projekty patří především navázání spolupráce s prestižní rafinerií PAMP SA, zakázková vlastní ražba, čínská Lunární série, anebo také unikátní projekt ražby Sluneční soustavy, která je ojedinělým počinem v celosvětovém měřítku. Se Štěpánem se u natáčení podcastu setkali letos již podruhé, a to opět v době, kdy je zlato jako investiční komodita znovu velmi aktuálním tématem.

Jan Sokol: O penězích, moci a svobodě

Jan Sokol je významný český filosof, překladatel filosofických textů, vysokoškolský pedagog a publicista. Byl poslancem Federálního shromáždění v letech 1990–1992, ministrem školství v Tošovského vládě roku 1998 a posledním protikandidátem Václava Klause ve volbách prezidenta ČR v únoru 2003. Zabývá se hlavně filosofickou antropologií, dějinami náboženství a antropologií institucí. Přednáší na četných českých i zahraničních universitách, zejména na evropská a filosofická témata. Byl prvním děkanem Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy (2000–2007). V podcastu reagoval na hlubší filosofická témata i aktuální otázky, rezonující současnou společností. Výsledkem je "pohled z jiného úhlu" na institut peněz, ale také na to, jak s nimi souvisí touha po moci, lidská svoboda a zodpovědnost.
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama