Podcasty a videa

Hlubší pronikání do problematiky investování nemusí vždy znamenat studování grafů a pročítání sáhodlouhých zpráv. Připravili jsme pro vás sekci Podcasty a videa, kde najdete zajímavé rozhovory s zkušenými analytiky a ekonomickými experty. Popovídáme si o tržních trendech, strategiích pro osobní finance nebo odborně rozebereme aktuální události. Nalaďte se a investujte s rozvahou.

Martin Kovář: Amerika zdivočela, objektivita neexistuje

Martin Kovář je profesor historie a jeden z největších českých odborníků na dějiny 20. století. Působí jako zástupce vedoucího Katedry hospodářských dějin na Národohospodářské fakultě VŠE v Praze. Je bývalým prorektorem Univerzity Karlovy. Na serveru INFO.CZ píše o historii a natáčí podcast Jízda dějinami. Rovněž moderuje Interview Martina Kováře na Radiu Z. 

Lenka Zlámalová: Pes pokouše toho, kdo se bojí

Lenka Zlámalová se jako analytička Echo24 dlouhodobě zabývá ekonomikou a politikou. Těmto tématům se věnovala ve všech hlavních denících. Pracovala jako redaktorka a vedoucí ekonomické rubriky MF Dnes. Poté vedla ekonomickou rubriku týdeníku Respekt. Od roku 2003 do roku 2009 byla hlavní analytičkou Hospodářských novin. Stejnou pozici zastávala od roku 2009 do října 2013 v Lidových novinách. Pravidelně vystupuje ve zpravodajských pořadech České televize a Českého rozhlasu. Se Štěpánem si povídali o tom, jak česká republika zvládá pandemii, jaké pohyby ve světě spustila a také o hybných silách současné společnosti, která se nám mění před očima.

Martin Wichterle: Dohnat Německo je prozatím sci-fi

Martin Wichterle je český průmyslník, majitel holdingu Wikov Industry, tradičního výrobce ozubených kol a průmyslových převodovek. V roce 2014 se stal spolumajitelem výrobce designového křišťálu Bomma, později pak tradiční české sklárny Ruckl v Nižboru. Jako vnuk slavného českého vědce Otty Wichterleho, vynálezce kontaktních čoček a silikonu, podporuje českou vědu. Skrze Nadační fond Neuron se stal mecenášem mladých vědců. O společnosti, vědě, podnikání i tom, jaké to je být vnukem významného vědce, si přišel popovídat do dalšího z dílů podcastu Offline Štěpána Křečka.

Bohumil Pečinka: Společnost se vyvíjí v cyklech

Bohumil Pečinka vystudoval Fakultu sociální věd UK, rovněž studoval historii a politologii na Filozofické fakultě UK. V prosinci 1989 spoluzaložil čtrnáctideník Studentské listy, po jeho zániku koncem roku 1991 začal pracoval v časopisu Reflex. V letech 1994 až 1997 pracoval v Lidových novinách a od roku 1999 se opět stal komentátorem Reflexu. V únoru 1999 získal novinářskou cenu Ferdinanda Peroutky. Od roku 2009 je šéfem politické rubriky Reflexu a od roku 2016 zástupcem šéfredaktora časopisu. Vydal několik knih: Proti blbé náladě, To byla léta devadesátá, Cesta na Hrad, Politika z obou stran a Hry o všechno. Se Štěpánem se v podcastu z různých úhlů zamýšlejí nad společenskými post-covid trendy, které aktuálně rezonují napříč domácí i světovou politikou i nad rysy doby, která právě přichází.

Karel Janeček: Změna se děje právě teď a je skoková

Karel Janeček je český matematik, filantrop a mecenáš. Přednášel finanční matematiku na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzita Karlovy v Praze. Je spolumajitelem a předsedou dozorčí rady společnosti RSJ, která obchoduje s finančními deriváty. Je zakladatelem a předsedou správní rady Nadačního fondu proti korupci. Založil si Nadační fond Neuron na podporu vědy, Nadační fond pomoci a Nadaci Karla Janečka. Se štěpánem si povídali o aktuálních šancích ve společnosti, neexistujících náhodách a synchronikách, kráse skrytých v matematice io tom, jaké procesy mohou akcelerovat "koronavirová rozbuška". Výsledkem je podcast plný inspirujících myšlenek a zajímavých informací.
Reklama

Tomáš Hebelka: Jak se tisknou peníze

Tomáš Hebelka je generálním ředitelem Státní tiskárny cenin. Vystudoval Nottingham Trent University a v tomto podniku, jehož dominantou jsou ceninové tisky s vysokým stupněm zabezpečení, především bankovky a osobní doklady, zúročuje své více než dvacetileté profesní zkušenosti z vrcholového managementu, strategického prodeje a péče o zákazníka v B2B i státní sféře. Jeho cílem je vnést do tradiční ceninové polygrafie nové trendy a to zejména prosazováním digitalizace osobních dokladů. Se Štepánem si v podcastu popovídali o historii, tisku bankovek, ochranných a bezečnostní prvcích a celé řadě dalších zajímavostí.

Ilona Švihlíková: Pandemie urychlí trendy, před krizí teprve stojíme

Ilona Švihlíková absolvovala Vysokou školu ekonomickou v Praze, kde získala také doktorát. Později se stala docentkou z Univerzity Matěje Bela v Banské Bystrici a v současné době působí na pozici prorektorky Vysoké škole obchodní v Praze. Jejím hlavním oborem jsou mezinárodní ekonomické vztahy, globalizace, měnové otázky či daňová problematika. V průběhu pandemie koronaviru byla jmenována do Národní ekonomické rady vlády (NERV). Do podcastu přišla odpovídat na otázky ohledně toho, jak Česko i jiné státy reagují na (post)pandemickou situaci a s jakými výsledky jí zvládají. Při rozhovoru však na přetřes přišla i celá řada souvisejících, ekonomických či politických témat.

Pavel Borovička: Nemovitostní trh udrží stabilní jeho dlouhodobost

Pavel Borovička je jednatel nemovitostních společností BHS. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, na českém kapitálovém trhu působí od roku 1997. Pro BH Securities pracuje od roku 2004. Od roku 2016 se soustředí na nemovitostní fond kvalifikovaných investorů BHS Real Estate Fund, který se zaměřuje na komerční nemovitosti a to zejména na prémiové kancelářské budovy. V podcastu si se Štěpánem povídali o aktuální situaci na nemovitostním trhu i o tom, jak se pandemie koronaviru může dotknout jeho jednotlivých segmentů do budoucna.

Radek Špicar: Dopady pandemie na českou ekonomiku

Radek Špicar je absolventem Univerzity Karlovy v Praze a University of Cambridge. V  minulosti působil jako náměstek místopředsedy vlády pro ekonomiku a později coby ředitel pro vnější vztahy Auto Škoda nebo ředitel think-tanku Aspen Institute Prague. V současné době působí jako viceprezident Svazu průmyslu a obchodu, který je největším tuzemským zástupcem českých podnikatelů. V akademické oblasti se Radek Špicar věnuje společenské odpovědnosti podniků a ekonomické diplomacii. Se Štěpánem si povídali o tématech kolem české ekonomiky v konextu krize způsobené pandemií koronaviru.

Luděk Palata: Investice do rostoucích podniků

Luděk Palata se pohybuje v oblasti korporátního financování a alternativních investic více než dvacet let. Do roku 1998 byl členem několika týmů investujících do rozvoje malých a středních podniků v České republice. V letech 1998 až 2005 řídil české a slovenské aktivity private equity fondů sponzorovaných vlámskou investiční společností GIMV. Od roku 2005 do začátku 2014 pracoval pro americkou společnost Riverside jako globální investor pro malé a střední společnosti. Během své dvacetileté kariéry v oboru private equity Luděk realizoval množství investic a úspěšných prodejů firem v mnoha zemích jak ve východní, tak v západní Evropě. Se Štěpánem se v podcastu bavili o investování do rostoucích firem i o konkrétních českých a slovenských společnostech, které patří do rodiny BHS Private Equity Fond.

Petr Koblic: Pražská burza ve světovém kontextu

Petr Koblic je již 16 let generální ředitelem Burzy cenných papírů Praha a 2 roky působí ve funkci prezidenta Federace evropských burz. Je rovněž členem představenstva společnosti Wiener Börse, předsedou představenstva společnosti Centrální depozitář cenných papírů a předsedou burzovní komory společnosti Power Exchange Central Europe. Těžko bychom v Česku hledali člověka, který by byl povolanější pro rozhovor nad problematikou kapitálových trhů, a proto jsme velmi rádi, že Štěpánovo pozvání do Offlinu přijal. Vznikl tak zajímavý podcast, který v mnohém poodhaluje zákulisí fungování nejen Pražské burzy a přináší cenné investorské informace i konkrétní náhledy ve světovém kontextu.
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama