Jak koupit akcie ČEZ

Téma energetiky se ve zvýšené míře nese celým Českem už od roku 2022. Není proto divu, že tato oblast začala lákat více investorů, kteří vždy vyhledávají nové cesty, jak zhodnotit své finance. Jedním takovým způsobem jsou samozřejmě akcie největšího výrobce elektřiny v tuzemsku, kterým je ČEZ a. s.

Jak koupit akcie ČEZ
 Redakce
Redakce

Historie investování do akcií ČEZ

První základy ČEZ a. s. byly položeny v květnu roku 2003, kdy se původní energetická společnost spojila s ostatními distribučními podniky. V současnosti je stát, jenž je zastupován Ministerstvem financí, majoritním spolumajitelem celé společnosti. Díky svému rozsahu produkuje ČEZ více než tři čtvrtiny celkově vyrobené elektřiny v Česku a zaměstnává přes 30 000 zaměstnanců.

Výhody investice do ČEZ

Existuje celá řada důvodů, proč si investoři volí právě akcie ČEZ. Díky své celkové velikosti má firma významnou pozici na trzích v Evropě. To znamená stabilitu tržeb a delší období ziskovosti, zajímavé zejména pro dlouhodobé investory. K tomu všemu ještě přispívá skutečnost, že je energetika méně náchylná k výkyvům trhu, v porovnání s jinými odvětvími průmyslu. Je důležité zmínit, že se ČEZ čím dál tím více angažuje i na poli obnovitelných zdrojů energie. Přímo se tak podílí na snižování emisí skleníkových plynů a udržitelnosti energetiky.

Reklama

Investování do energetické infrastruktury

ČEZ je rovněž aktérem v investicích do energetické infrastruktury, což zahrnuje budování distribuční sítě, stavby nových elektráren a postupnou modernizaci stávajících výroben elektřiny. Takové projekty jsou často spojeny s dlouhodobými příjmy a solidní stabilitou. Výše zmíněné pak ještě podtrhuje přítomnost české vlády v podniku, která posiluje celkovou pozici ve veřejném sektoru.

Jaké jsou hlavní lákadla pro investory?

Velkým lákadlem pro malé i velké investory jsou akcie, které ČEZ umožňuje zakoupit. Zajímavé jsou zejména díky možnosti poskytované dividendy, tedy pravidelného vyplácení části zisku společnosti. Investoři tak nemusí s akciemi pouze obchodovat, ale je pro ně výhodné cenné papíry dlouhodobě držet.

Reklama

Nevýhody dividendových akcií

Nevýhodou dividendové akcie je fakt, že částečně zpomaluje růst společnosti, která by mohla vyplácené zisky investovat do dalšího rozmachu firmy. Specificky u ČEZ vstupuje do vyplácení dividendy Ministerstvo financí, které prosazuje zvyšující se výplatu dividendy v zájmu státního rozpočtu.

Obchodování s akciemi

Samotný princip obchodování s akciemi je založený na nákupu a následném prodeji. Zadávat objednávky ovšem není možné před založením vlastního brokerského účtu. Broker je makléř nebo finanční společnost, která zmocněna k obchodu s akciemi. V současnosti existují tradiční fyzické pobočky, nebo je možné dálkově využívat online brokerské prostředí. Hlavním rozdílem je zejména konečná výše poplatků pro investory.

Samotný obchod s akciemi je spojen s poměrně silným psychickým tlakem a možností ztráty části vložených finančních vkladů. Akcie ČEZ patří do méně rizikové skupiny investic, proto mohou představovat zajímavou příležitost i pro více konzervativní investory a začátečníky. Možnou ochranou pro řadu z nich nicméně stále představuje dostatečně diverzifikované portfolio.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama