ČEZ

ČEZ v pololetí snížil čistý zisk

Energetické skupině ČEZ klesl v prvním pololetí letošního roku čistý zisk meziročně o pět procent na 21,1 miliardy korun. Příčinou byly především nižší zisk z obchodování s komoditami a také dopady odstávek jaderných zdrojů. Provozní zisk společnosti naopak vzrostl. Hospodaření podniku tak překonalo původní očekávání analytiků.

Hospodaření ČEZ dál omezuje windfall tax, zisk i tak nad očekávání

Hospodaření energetické skupiny ČEZ je stále pod značným vlivem speciální daně z neočekávaných zisků. Právě kvůli ní tak analytici v pololetí očekávají pokles čistého zisku společnosti meziročně o jednotky procent na úroveň kolem 21 miliard korun. I přesto zatím letos podle nich firma hospodaří nad očekávání ze začátku roku.

Jak koupit akcie ČEZ

Téma energetiky se ve zvýšené míře nese celým Českem už od roku 2022. Není proto divu, že tato oblast začala lákat více investorů, kteří vždy vyhledávají nové cesty, jak zhodnotit své finance. Jedním takovým způsobem jsou samozřejmě akcie největšího výrobce elektřiny v tuzemsku, kterým je ČEZ a. s.

Reklama
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama