Jak koupit akcie na pražské burze

Obchodování s akciemi pomáhá vést světovou ekonomiku už po staletí. Firmy díky nim získávají kapitál ke svému růstu. Na druhé straně přináší investorům možnost se na úspěchu a zisku těchto firem podílet. Není tak divu, že jejich obchodování láka v současném globalizovaném světě řadu nových investorů.

Jak koupit akcie na pražské burze
 Redakce
Redakce

Na tuzemské půdě existují hned dvě burzy cenných papírů. A to Burza cenných papírů Praha a RM-SYSTÉM. Jejich úkolem ve finančním systému je figurovat v podobě spolehlivého místa pro obchodování s cennými papíry. To v sobě zahrnuje poskytování platformy pro nákupy a prodeje, jako jsou akcie, ale i dluhopisy a komodity. Neméně důležité je zajištění transparentnosti trhu, tedy přenesení relevantních informací o cenných papírech k potenciálním investorům. Mimoto zajišťují dále likviditu, regulace, pořádek na trhu a zkvalitňování finanční gramotnosti.
 

Burza cenných papírů Praha


Pražská burza, často označovaná svou zkratkou jako BCPP, byla založena v roce 1871. Jejím prvním velkým úspěchem byl obchod s cukrem za dob Rakouska-Uherska. Její fungování bylo na takřka pět dekád přerušeno za dob socialismu, a tak její současná forma mohla vzniknout až v roce 1993.

Jako akciová společnost je burza vedená burzovní komorou a dozorčí radou, které jsou voleny na valné hromadě. Ve své aktivitě se řídí zákonem o podnikání na kapitálovém trhu a vlastním burzovním řádem. Její činnost pravidelně monitoruje Česká národní banka. Její praktické fungování umožňují největší hráči v ekonomice, kteří zajišťují chod burzy – tedy tvůrci trhu.
 

Reklama

Jak investovat do akcií na pražské burze


Z nadpisu se může zdát, že pro nákup akcií prostě stačí jít na pražskou burzu a u přepážky nadiktovat seznam nákupů. V realitě však investoři potřebují brokery, kteří jim obchod cenných papírů na burze zprostředkují. Tomu všemu ještě předcházejí pečlivé naplánování obchodní strategie a načerpání dostatečné finanční gramotnosti. Obchod s akciemi je totiž spojen s potenciální ztrátou finančních prostředků a psychickou zátěží, která se odvíjí od rizika aktiva.

Výběr brokera


Pro nákup akcií na burze investoři potřebují zmíněného brokera. Jedná se o samostatného makléře nebo celou společnost, která svým klientům za určitý poplatek zprostředkovává nákup i prodej akcií. Kromě toho poskytují svým klientům i podporu v podobě nejnovějších informací k obchodům. Jejich fungování je zpravidla regulováno dohledovými orgány, které po brokerech vyžadují dodržování stanovených pravidel.

Účet u brokera si investoři mohou otevřít po fyzické návštěvě kamenné pobočky, ale také po návštěvě online platformy. Kvalita i cena poskytovaných služeb a klientského přístupu se může znatelně lišit u jednotlivých brokerů. Proto si mnoho investorů dělá pečlivý průzkum před konečným založením účtu. Pro otevření obchodního účtu u brokera musí investoři poskytnout osobní informace a předložit své doklady pro ověření identity. Jakmile jsou na obchodní účet převedeny finanční prostředky, může začít samotné obchodování.
 

Reklama

Strategie k nákupu akcií


Pro vlastní nákup akcií existuje celá řada relevantních strategií. Znalost pojmů jako je pozice short a long patří do základního slovníku všech akciových investorů. Z hlediska držení se používají především tři přístupy. Prvním z nich je day trading, kdy obchodník nakoupí a prodá akcie během jednoho dne. Druhým je dlouhodobé investování například do dividendových akcií, díky kterým investor získává pravidelné podíly ze zisku společnosti, jejichž akcie drží. Posledním přístupem je swing trading, který lze zařadit mezi dvě předchozí strategie. Důležité je poznamenat, že neexistují přesné hranice těchto přístupů, které musí investor nutně dodržovat.
 

Zadávání obchodních příkazů


Pro samotný nákup se používá obchodní příkaz, tzv. buy order s požadovaným množstvím informací. Mezi základní příkazy patří tržní příkazy, kdy jsou akcie nakoupeny za aktuální tržní ceny, nebo limitní příkaz. Díky druhému ze zmíněných příkazů nemusí investor monitorovat vývoj trhu nonstop, protože určí maximální cenu, za kterou je ochotný akcie prodat a nakoupit.
 

Monitorování trhu


I v případě limitního příkazu je nutné vývoj trhu sledovat. S tím investorům často pomáhají například zmínění brokeři, investiční magazíny nebo finanční poradci. V současnosti existuje mnoho online aplikací, díky kterým nemusí být investor osobně přítomen na pražské burze, aby vývoj sledoval. Pro klienty BHS připravují špičkoví analytici pravidelné analýzy, které jim umožňují získat náskok před ostatními na trhu.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama