Knihovna vědomostí

V Knihovně vědomostí najdete vzdělávací články na různá investičná a ekonomická témata, jako například akcie, kapitálové trhy nebo investiční zlato. Jsou vhodné jak pro zkušené veterány, tak i pro ty, kteří s investováním teprve začínají.

Kategorie vědomostí

Cena zlatých slitků

Zlaté slitky představují jednu z nejoblíbenějších variant investice do zlata. Svou popularitu si získaly především pro svou snadnou zpětnou zpeněžitelnost (likviditu) a také proto, že mnoho investorů upřednostňuje možnost si na své zlato opravdu sáhnout.

Akcie - cenné papíry s podílem na zisku společnosti

Akcie jsou cenné papíry díky nimž se jejich držitel stává akcionářem, tedy spolupodílníkem, v dané akciové společnosti. Akcie se nakupují buď za nominální cenu v případě, že firma vydává první akcie, nebo za jejich tržní cenu na burze.

Dluhopisy ČEZ

Společnost ČEZ je nejpopulárnější českou akciovou společností, která se obchoduje na pražské burze. Akcie jsou mezi investory dlouhodobě velmi oblíbené pro svou vysokou dividendu, která často vyrovnává případné akciové poklesy tohoto titulu.

Jaké dluhopisy mají nejvyšší výnos?

Obecně nejvyšší výnosy mají vládní dluhopisy s nejdelší splatností. Za normálních okolností, kdy je na trhu dostatek investorů ochotných vládě půjčit, jsou úrokové výnosy tím vyšší, čím delší je doba do splatnosti. A samozřejmě mezi jednotlivými zeměmi jsou velké rozdíly v tom, za kolik jsou jim investoři ochotni půjčit.

Reklama

Investice do zlata: výhoda nebo vyhozené peníze?

Kousek zlata fascinuje generace už po tisíciletí. Ve svých počátcích fungovalo zlato jako běžné platidlo, rychle ale nabývalo na síle a ceně. Proto není divu, že se během posledních desetiletí několikrát strhla zlatá horečka a zlato se stalo jedním z nejvýhodnějších aktiv pro investování. Vyplatí se do zlata investovat, a proč?

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama