zlato

Jak nakoupit investiční zlato po gramech

Pokud se to udělá správně, zlato může být dobrou investicí pro lidi, kteří chtějí diverzifikovat své investice, a pro ty, kteří se chtějí chránit před riziky akcií a inflace, protože zlato si historicky zachovalo svou kupní sílu. Ale dá se zlato bezpečně koupit?

Růžové zlato vs. žluté zlato

Přestože je přirozená barva zlata žlutá, klenotníci vytvořili postupy, které umožňují s barvou zlata manipulovat a měnit ji. Výsledkem je, že dnes lze zlato nalézt ve více než 10 různých barvách.

24 karátové zlato jako investice

Od počátku zaznamenané historie bylo zlato univerzálním symbolem bohatství. Kvůli jeho kráse a nedostatku prastaré civilizace prahly po drahém kovu jako projevu postavení a moci. Ozdoby, šperky a rané formy peněz byly všechny vytvořeny ze zlata. Během uplynulých tisíciletí se fascinace zlatem téměř nezmenšila. Zatímco většina měnových systémů již není vázána na zlatý standard, kov je stále považován za pojištění proti nekrytým měnám, které se spoléhají na víru, aby udržely své relativní hodnoty.

Reklama

Kupní síla zlata

Zlato je v historii lidstva zakotveno, i přes krátkodobé fluktuace, jako stabilní udržitel hodnoty. V následujícím článku se dozvíte, zda v průběhu času zlato opravdu drží konstantní kupní sílu pro vaše úspory. 

Kde koupit fyzické zlato

Před nákupem fyzického zlata je potřeba provést rozhodnutí, v jaké formě zlato hodláte koupit. Fyzické zlato je možné koupit ve třech hlavních formách zlaté cihly, zlaté mince a zlaté šperky.

Bílé zlato a investice

Ačkoli byla dlouhé roky hřejivě žlutá barva zlata považována za prestižní a velmi žádoucí, postupně se začalo prosazovat nejen ve šperkařském průmyslu i barevné zlato. Největší úspěch zaznamenalo především zlato bílé a následně i zlato růžové. Obě dnes patří k vysoce oblíbeným drahým kovům, které vykouzlí úsměv na tváři nejen ženám. Co vlastně bílé zlato je, jak vzniká a co je pro něj charakteristické a je vhodné do něj investovat? Nejen na tyto otázky, naleznete odpovědi v následujících řádcích.

Zlatá mince a její historie

Zlato bylo od nepaměti symbolem moci a základním ukazatelem ekonomické prosperity každé společnosti. V porovnání se zlatými mincemi nenajdete na světě žádnou měnu nebo tak vysoce likvidní komoditu, jež by byla tak dlouhodobě respektována v celosvětovém měřítku. Ačkoli je i cena této investiční komodity pohyblivá, přináší investorům určité výhody oproti ostatním investičním drahým kovům. Jaká je historie zlatých mincí a jaké výhody či nevýhody z ní pro investory plynou?

Zlato v přírodě

Zlato je bezesporu kovem, který nejvíce ovlivnil dějiny lidstva. Velmi rychle se tento třpytivý kov, jež se značí Au (latinsky Aurum) stal symbolem prosperity, moci, ale i utrpení a válek. Z tohoto kovu se razily mince, vyráběly šperky a postupem času se začalo zlato používat jako finanční rezerva. V současné době se tento drahý kov v různých formách používá napříč mnoha obory, často i tam, kde by vás to nenapadlo. Čím je zlato tak výjimečné, jaké má chemické vlastnosti a kde všude jsou jeho naleziště.

Zlatá cihla

Zlato bylo dlouho považováno za globální měnu sloužící jako společný jazyk směny mezi zeměmi. I dnes ale tento lesklý kov nadále hraje ústřední roli po celém světě. Funguje jako uchovatel hodnoty, zajištění proti inflaci a deflaci nebo jako nástroj diverzifikace pro investory.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama