Růžové zlato vs. žluté zlato

Přestože je přirozená barva zlata žlutá, klenotníci vytvořili postupy, které umožňují s barvou zlata manipulovat a měnit ji. Výsledkem je, že dnes lze zlato nalézt ve více než 10 různých barvách.

Růžové zlato vs. žluté zlato
Štěpán Křeček
Štěpán Křeček

Pokud jde o šperky, a zejména zásnubní a snubní prsteny, růžové zlato je jednou z nejžádanějších barev. Má ale růžové zlato stejnou hodnotu jako žluté zlato a jaké jsou výhody a nevýhody každého z nich?


"Slitiny

Reklama

Slitiny růžového zlata vs. žlutého zlata


Zlato ve své nejčistší podobě není vhodné pro šperky. Je příliš měkké a příliš tvárné, což znamená, že jakýkoli šperk vyrobený z nejčistšího zlata ztratí tvar a velmi rychle se opotřebuje. Jak to vyřešit? 


Reklama

Slitiny zlata - to je důvod, proč jsou všechny zlaté šperky na trhu slitiny nějakého druhu, vyrobené kombinací čistého zlata s jinými kovy, aby se získalo pevnější a odolnější zlato. Žluté i růžové zlato se dodávají v různých slitinách, přičemž síla a barva jsou ovlivněny různým množstvím zlata použitého ve slitině.


Žluté zlato je běžně legováno mědí, zinkem nebo stříbrem. To zpevňuje zlato a zvyšuje jeho trvanlivost. Žluté zlato se nachází v různých slitinách, přičemž nejběžnější jsou 10K, 12K, 14K a 18K. Čím více karátů, tím vyšší množství ryzího zlata. Takže 18K žluté zlato bude mít více zlatavou barvu, ale bude méně odolné než například 12K kus.


Růžové zlato se v přírodě nenachází. Vzniká spojením ryzího zlata s mědí a někdy i stříbrem. Běžný poměr je 75% zlata, 22,5% mědi a malý podíl stříbra pro dokončení slitiny. Měď je to, co dává kovu růžový nádech a podíl použité mědi ovlivňuje barvu kovu.


Stejně jako u žlutého zlata je množství ryzího zlata to, co mu dává jeho hodnotu. Běžně se vyskytuje v 12K, 14K a 18K ve špercích a dodává se v různých odstínech, od slabě žluto-růžové až po tmavě růžovou. Bílé zlato je další alternativou, která pro výběr investičních šperků.



Trvanlivost růžového zlata vs. žlutého zlata


Žluté zlato je náchylné k poškrábání a může také ztratit tvar na rozdíl od růžového zlata. Může vyžadovat větší údržbu a leštění, aby si zachovalo svůj lesk.


Růžové zlato je mnohem odolnější než žluté zlato (nebo dokonce bílé zlato) díky obsahu mědi. Na rozdíl od bílého zlata, růžové zlato nevyžaduje pokovování a barva se neopotřebovává. Růžové zlato vyžaduje minimální péči a i když časem utrpí škrábance a oděrky, lze je vyleštit, aby se kovu vrátil jeho původní lesk.


Mějte na paměti, že to také vyleští část vašeho zlata a časem se předmět opotřebuje. Pro aktivní životní styl je růžové zlato vhodnější než žluté zlato, protože se lépe vypořádá s vystavením a opotřebením.


"Šperky

Hodnota a cena růžového zlata vs. žlutého zlata


Obsah zlata ve slitinách je hlavním faktorem, který určuje jeho hodnotu. Se zlatými karáty ve žlutém i růžovém zlatě se zachází stejně, pokud jde o likviditu a mají stejnou hodnotu.


Například 14K růžové zlato a 14K žluté zlato obsahují 58 % čistého zlata, které má stejnou hodnotu. Na celkovou cenu však mohou mít vliv i ostatní kovy ve slitině. I z toho důvodu se v případě, že chcete do zlata investovat, zaměřte spíše na zlaté slitky či cihličky, které obsahují 24K zlato. Díky tomu máte naprosto jasnou představu o tom, jakou investici za své peníze máte. 


V rámci investování je rozdíl v tom, zda investujete do šperků, či do čistého zlata. U šperků do ceny promlouvá nejen čistota zlata, ale také zpracování, autor, případně i původ šperku. Při koupi čistého zlata, jako například při investování do zlata od BHS, cenu tvoří jen čistá hodnota kovu.



[sc:articleform id=12 articleid=2685]
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama