Vývoj ceny zlata

V současné době je zlato vedle investičních účelů a výroby šperků využíváno k produkci výrobků ve zdravotnictví, při výrobě mobilních telefonů Apple nebo agenturou NASA v kosmických lodích. Stejně jako u ostatních komodit je vývoj ceny určován nabídkou a poptávkou a zároveň budoucím očekáváním účastníků trhu. 

Vývoj ceny zlata
Štěpán Křeček
Štěpán Křeček

Co ovlivňuje cenu zlata?


Příklad: Pokud se poptávka po zlatě snižuje, nabídka však zároveň klesá rychleji, na trhu dochází k růstu ceny zlata. Aby byl investor schopen odhadnout směr vývoje ceny zlata, je potřeba nejprve znát motivaci tržních účastníků, kteří utvářejí nabídku a poptávku.

Reklama


"Cena

Reklama

Strana nabídky


Těžaři jsou hlavním dodavatelem zlata skrze mincovny a rafinérie, přičemž za rok 2021 bylo na trh dodáno 3 000 tun. To tvoří přibližně 5,6 procenta z prokázaných nevytěžených rezerv, které jsou dle World Gold Council ke konci roku 2021 odhadovány na 53 000 tun.

V posledních letech produkce zlata ze zlatých dolů spíše stagnuje. Mezi lety 2020–2021 produkce stoupla o 2 procenta. Recyklované zlato kleslo mezi lety 2020–2021 o 11 procent.

Centrální banky jsou významným držitelem zlata na světě. V jejich rezervách je k polovině roku 2022 téměř 35 500 metrických tun, což je přibližně 18 procent veškerých vytěžených zásob zlata. Jsou tedy důležitým hráčem jak na straně nabídky, tak i poptávky. 


"Graf

Strana poptávky


Poptávka po zlatě je tvořena pěti významnými stranami. Za první pololetí 2022 dle World Gold Council největší poptávka pramenila ze sektorů: 

  • Výroby šperků 917 tun (43,6 procenta)

  • Prodej mincí a slitků 526 tun (24,9 procenta)

  • Centrální banky poptávaly 269 tun zlata (12,79 procenta)

  • Investiční fondy a ETF 233 tun zlata (11,1 procenta). 

  • Průmysl a zdravotnictví 159 tun (7,55 procenta)

"Faktory

Faktory ovlivňující poptávku po zlatě


Inflace

Zlato je obecně vnímáno jako ochrana před rostoucí cenovou hladinou (inflací). V případě, že se v ekonomice očekává růst cen, odráží se to i ve zvýšené poptávce po zlatě.

Úrokové sazby

Úrokové sazby mají inverzní vztah k ceně a především k poptávce po zlatě. V případě, že se očekávají rostoucí úrokové sazby, investoři vyhledávají „zaručený“ fixní úrok a poptávka po zlatě klesá.

Společně jako úrokové sazby je kurz zlata významně ovlivněn fluktuací měn, a to především amerického dolaru, jelikož se většina zlata na mezinárodních trzích obchoduje právě přes USD. Důležité měny, ve kterých probíhají podstatné objemy transakcí, jsou dále indická rupie a britská libra. Pokud některá měna oslabuje kvůli například rozpočtové nejistotě, pak zlato zpravidla posiluje na hodnotě.

V poslední řadě je poptávka, a tedy i cena ovlivněna geopolickou situací ve světě. Kvůli zvýšené geopolické nejistotě může poptávka po zlatě růst, neboť je považováno za bezpečný přístav, jenž může ochránit úspory více než ostatní riziková aktiva.


[sc:articleform id=12 articleid=2685]
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama