Investice.cz

Tvorba pracovních míst v USA v záři předčila odhady

Americká ekonomika v září vytvořila zhruba 254.000 pracovních míst, což je výrazně více, než se očekávalo. Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech překvapivě klesla o desetinu procentního bodu na 4,1 procenta. Ve své zprávě to dnes uvedlo americké ministerstvo práce.

Technická závada v systému letového provozu způsobila problémy v celém Německu

Technická závada v systému řízení letového provozu dnes způsobila problémy ve vzdušném prostoru nad celým Německem. S odvoláním na úřad pro leteckou bezpečnost (DFS) o tom dnes informovala agentura DPA. Podle úřadu se chybu v systému už podařilo opravit, se zpožděním letů a jejich rušením je ale třeba nadále počítat na letištích po celé zemi.

Dnes klíčová data z trhu práce v USA

Dnes bude zanedlouho zveřejněn zápis z posledního měnově-politického zasedání České národní banky, na kterém bankovní rada rozhodla o snížení referenčních úrokových sazeb o 25bb.

Průměrná sazba hypoték v říjnu klesla o 0,04 bodu na 5,34 procenta

Průměrná sazba hypoték na počátku října nepatrně klesla, proti předchozímu měsíci se snížila o 0,04 procentního bodu na 5,34 procenta. Zůstala na nejnižší úrovni od května předloňského roku. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu, který se zpracovává na základě nabídkových sazeb na začátku každého měsíce.

Ke zvyšování věku odchodu do důchodu přistupuje většina států EU

Ke zvyšování věku odchodu do důchodu přistupuje většina států Evropské unie. ČTK to řekla analytička Raiffeisenbank a členka Národní ekonomické rady vlády (NERV) Helena Horská. Reagovala tak na koaliční pozměňovací návrh, podle kterého by lidé odcházeli v budoucnu do starobní penze nejpozději v 67 letech. Opozice ale trvá na zachování nynějších 65.

Evropské automobilky čelí hlubšímu a delšímu útlumu

Zhoršené prognózy společností Volkswagen, Stellantis a dalších výrobců automobilů vyvolávají obavy, že evropský automobilový průmysl zabředne ještě do hlubšího a delšího útlumu. Na svých internetových stránkách to napsal britský ekonomický list Financial Times (FT).

Reklama

Pohonné hmoty přestanou zlevňovat, už v nadcházejících sedmi dnech

Zlevňování pohonných hmot v Česku neustává, ceny klesají už od poloviny července, v uplynulém týdnu se u benzinu snížily o 12 haléřů a u nafty o 14 haléřů. Ve středu stál nejprodávanější Natural 95 v průměru 35,16 koruny za litr a nafta 33,45 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Miroslav Singer: Snižovali jsme sazby v době, kdy Grosse podrželi komouši

V tomto díle Štěpán Křeček diskutoval s Miroslavem Singerem o nastavení základních úrokových sazeb a tlacích politiků na centrální banky. Debata se zaměřila na konflikty českých politiků s vedením České národní banky, a také na aktuální situaci kolem snižování úrokových sazeb v Česku. V závěru se diskuse zaměřila na kondici soukromého a státního sektoru, včetně významu státního sektoru, jeho financování a přínosu pro ekonomiku.

Vyplatí se ještě byty v Praze?

Nemovitosti v Praze jsou extrémně nedostupné a to mnohými způsoby pokřivuje českou ekonomiku. Mnozí lidé pracují polovinu času jen na to, aby měli střechu nad hlavou a vodu z kohoutku. V tomto ohledu jsme v Evropě extrémem. Hlavní prioritou tohoto videa je ovšem pohled na pražské byty z pohledu investora. Ceny bytů jsou extrémně vyšponované, růst jejich cen za poslední dekádu byl srovnatelný s americkým akciovým indexem S&P 500. Vyplatí se byty nakupovat i na těchto cenách? Ve videu se dozvíte, jak moc musí ceny nemovitostí růst v budoucnu, aby se koupě bytu v Praze investičně vyplatila. Také je potřeba si uvědomit, že pražské byty již nejsou tak bezpečná investice, jak je všeobecně přijato.

Hlavní americké indexy uzavřely těsně nad nulou

Americké akcie ve středu vzrostly, přestože eskalace napětí mezi Izraelem a Íránem vyvolala obavy z širšího konfliktu na Blízkém východě a to vedlo k celkové opatrnosti na trhu. Trh svírají geopolitické obavy, které rozptýlily optimistickou náladu spojenou s nadějí na snížení úrokových sazeb v USA

Odbyt Tesly se ve třetím čtvrtletí vrátil k růstu

Americký výrobce elektromobilů Tesla ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil odbyt zhruba o šest procent na 462.890 vozů. Firma to uvedla v dnešní tiskové zprávě. Odbyt Tesly tak vykázal první meziroční nárůst za poslední tři čtvrtletí. Zaostal však za očekáváním některých analytiků, což vedlo k poklesu ceny akcií podniku.

Čínské akcie válcují západní tituly

Na čínském akciovém trhu poslední tři roky panuje hluboký medvědí trh, kdy se například tamní referenční akciový index CSI 300 propadl až o polovinu ze svého vrcholu na počátku 2021. Příslib vlády Xi Jinpinga podnítil raketový růst čínských akciových titulů, které tak nyní válcují i ty americké.

Zasedání polské centrální banky a předzvěst kondice trhu práce v USA

V polovině pracovního týdne přichází mírné oddechnutí v jinak napínavém týdnu, jelikož většina dnešních dat by neměla přinést velká překvapení. V jedenáct hodin bude publikována aktuální míra nezaměstnanosti v eurozóně, která se nacházela předchozí měsíc na úrovni 6,4 % a měla by zůstat beze změny i v září.

Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama