Akcie tabákových firem klesají po zprávě o snížení nikotinu v cigaretách

Akcie tabákových firem dnes na burzách citelně oslabují, ztráty v některých...

Akcie tabákových firem klesají po zprávě o snížení nikotinu v cigaretách
 Redakce
Redakce

Akcie tabákových firem dnes na burzách citelně oslabují, ztráty v některých případech přesahují i šest procent. Trh tím reaguje na pondělní zprávu amerického listu The Wall Street Journal (WSJ), podle které administrativa prezidenta Joea Bidena zvažuje snížit obsah nikotinu v cigaretách na úroveň, která nebude návyková.

Na burze v Londýně hned po zahájení zamířily dolů akcie tabákového obra British American Tobacco, do jehož portfolia patří značky jako Dunhill, Kent, Rothmans, Pall Mall a Lucky Strike. Před 10:00 SELČ akcie odepisovaly 6,1 procenta. Akcie konkurenčního výrobce Imperial Brands nejprve ztrácely kolem tří procent, po pár minutách už ale vykazovaly téměř šestiprocentní propad.

Reklama


WSJ v pondělí s odkazem na informované zdroje napsal, že diskuse na toto téma je výsledkem blížícího se termínu, kdy veřejní činitelé musejí říct, zda plánují vydat zákaz na mentolové cigarety, anebo ne.

Reklama


Bidenova administrativa se snaží rozhodnout, zda by měla snížit obsah nikotinu společně se zákazem cigaret s mentolovou příchutí, anebo zda by to mělo být součástí samostatného plánu, sdělily obvykle velmi dobře informované zdroje WSJ.


Nikotin sám o sobě nezpůsobuje rakovinu, přispívá ale k tomu, že se z kouření stává závislost. Cílem návrhu snížit obsah nikotinu je tedy učinit cigarety méně návykové. Vláda očekává, že v takovém případě by se část kuřáků cigaret vzdala, anebo alespoň přešla k jiným produktům, které se nyní považují za bezpečnější.


Na zprávu amerického listu reagovaly už v pondělí akcie na burzách ve Spojených státech. Tabákový gigant Altria odepsal 6,2 procenta a jeho akcie pokračovaly v poklesu i po skončení obchodování v elektronických systémech.


Zdroj: ČTK




"Společnost Philip Morris pochopila, že lidé stále více řeší zdravotní problémy spojené s kouřením. Proto na trh uvedla zahřívaný tabák, který má dle současných poznatků méně negativních dopadů na lidské zdraví. Podle prodejů se ukazuje, že sázka na zahřívaný tabák byla úspěšná."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama