Akcie v uplynulém týdnu rostly

Index S&P 500 zaznamenal několik rekordních uzavíracích hodnot. Investoři vstřebávali další známky ochlazování inflace v kontextu údajů o odolném hospodářském růstu USA. Za celý týden se indexy S&P 500 a Dow Jones Industrial Average zvýšily přibližně o 0,7 %. Mezitím Nasdaq Composite vzrostl o téměř 1 %.

Akcie v uplynulém týdnu rostly
Timur Barotov
Timur Barotov

V nadcházejícím týdnu se očekává, že zářijová zpráva o zaměstnanosti poskytne další vodítka o tom, jak rychle se ochlazuje trh práce. V kalendáři jsou také aktualizované údaje o volných pracovních místech, aktivitě ve službách a výrobním sektoru. V centru pozornosti bude i aktualizace dodávek vozidel společnosti Tesla a čtvrtletní výsledky společnosti Nike.


Míra nezaměstnanosti se v roce 2024 postupně plížila vzhůru a dosahuje 4,2 %, což je téměř nejvyšší hodnota za poslední téměř tři roky. Mezitím se zpomalil přírůstek pracovních míst, přičemž americká ekonomika zaznamenala dva nejnižší měsíční přírůstky pracovních míst v roce 2024 a počet volných pracovních míst byl v červenci nejnižší od ledna 2021. S blížícím se zveřejněním říjnové zprávy o zaměstnanosti v pátek je naléhavou otázkou, jak rychle toto zpomalení na trhu práce probíhá. Konsenzuální očekávání na Wall Street ukazují spíše na známky postupného ochlazování než na rychlé zpomalení. Podle údajů agentury Bloomberg se očekává, že zářijová zpráva o pracovních místech ukáže, že v americké ekonomice přibylo 130 000 pracovních míst mimo zemědělství, přičemž nezaměstnanost se drží na stabilní úrovni 4,2 %. V srpnu v americké ekonomice přibylo 142 000 pracovních míst, zatímco míra nezaměstnanosti klesla na 4,2 %. Trh práce je nyní největším rizikem pro výhled investorů a propouštění je klíčovým ukazatelem, který je třeba sledovat: dokud zůstane nízké, základním scénářem zůstane tzv. soft landing.

Reklama


Akcie společnosti Tesla v tichosti rostou, za poslední měsíc vzrostly o více než 24 % a oficiálně se pro letošní rok vrátily do kladných čísel. Ačkoli tento pohyb pramení z několika málo zpráv, fundamentální příběh společnosti Tesla bude během nadcházejícího týdne opět v centru pozornosti. Očekává se, že výrobce elektromobilů oznámí čísla dodávek za třetí čtvrtletí. Analytici očekávají, že Tesla v tomto čtvrtletí dodala přibližně 462 000 vozů, což je nárůst oproti 443 956 vozům v předchozím čtvrtletí a 6% nárůst oproti prodejům zaznamenaným ve stejném čtvrtletí před rokem. Velmi očekávané odhalení robotických vozů společnosti je naplánováno na 10. října (buy the rumors, sell the news?).
 

Od chvíle, kdy se Fed na svém posledním zasedání rozhodl pro výraznější snížení úrokových sazeb akcie převážně rostou. Zdá se, že investoři akceptovali, že Fed snižuje základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu spíše proto, aby zachoval současnou zdravou ekonomiku, než aby poskytl pomoc ekonomice, která by se potácela v problémech. Jakékoli údaje, které naznačují že se spotřebitelské výdaje drží a že není znát slabost v ekonomice bude pro akciové trhy pravděpodobně nyní pozitivní. Stejně tak slabá páteční zpráva o zaměstnanosti v USA mohla mít na akcie opačný dopad. Pokud se ukáže, že ve Fedu začali snižovat sazby, protože se oprávněně obávají slabosti na trhu práce, snížení sazeb nebude v takovém případě stačit na to, aby pomohlo akciím, a ty se budou obchodovat níže.

Více o akcie burza usa nasdaq dow jones S&P500

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama