Akcie v USA výrazně posílily

Širší index S&P 500 vzrostl o 2,76 procenta na 3936,69 bodu...

Akcie v USA výrazně posílily
 Redakce
Redakce

Americké akcie dnes výrazně posílily, přispěly k tomu překvapivě příznivé čtvrtletní výsledky některých podniků. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 2,43 procenta a uzavřel na 31.827,05 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 2,76 procenta na 3936,69 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil o 3,11 procenta na 11.713,15 bodu.

"Firemní výsledky překonávají zhoršená očekávání," uvedl podle agentury Reuters analytik Paul Kim ze společnosti Simplify Asset Management. "Takže nevidíme tak velké dopady přísnější měnové politiky a inflace na tržby, jak jsme se obávali," dodal.

Reklama

Očekávání analytiků dnes překonaly například čtvrtletní výsledky výrobce hraček Hasbro. Akcie společnosti International Business Machines (IBM) nicméně výrazně oslabily, protože firma varovala, že nepříznivý vývoj měnových kurzů by ji v celém letošním roce mohl připravit o zhruba 3,5 miliardy dolarů (téměř 84 miliard Kč).

Na devizovém trhu dnes dolar pokračoval v poklesu vůči euru. Jednotná evropská měna těžila ze zprávy agentury Reuters, podle které představitelé Evropské centrální banky (ECB) zvažují, že na svém čtvrtečním zasedání zvýší základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu, tedy výrazněji, než se očekávalo. Kolem 22:00 SELČ si euro vůči dolaru připisovalo zhruba 0,8 procenta na 1,0225 USD.

Reklama

Jednotná evropská měna tak pokračuje v oživování poté, co se minulý týden poprvé od prosince 2002 propadla pod paritu s dolarem. "Kurzy měn se nadále točí kolem očekávání ohledně politiky centrálních bank," uvedl podle agentury Reuters analytik Joe Manimbo ze společnosti Western Union Business Solutions.


Zdroj: ČTK


Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama