Akciové trhy na nových historických maximech

Globální akciový index MSCI All Country World v minulém týdnu posílil o 0,5 % a dosáhl nového historického maxima na úrovni 857 bodů. Od začátku roku tento akciový index připsal zisk již 18 %.

Akciové trhy na nových historických maximech
Michal Stupavský
Michal Stupavský

 

Nové akciové rekordy nás samozřejmě na jednu stranu velice těší, na druhou stranu je třeba si nicméně uvědomit, že prudký akciový růst za poslední dva roky dostal akciové valuace na výrazně nadprůměrné úrovně, což rovněž implikuje, že očekávané akciové zhodnocení od tohoto okamžiku na horizontu několika příštích let je pravděpodobně poněkud podprůměrné. Například hodnota našeho globálního Z-Score je nyní +1,8 směrodatné odchylky, což je skutečně velice výrazně nadprůměrná hodnota.

Reklama

 

Další z intenzivně používaných a analyzovaných valuačních indikátorů globálních akciových trhů – Buffettův valuační indikátor – je nyní na úrovni 119 %, což je velmi výrazně nad úrovní dlouhodobého mediánu plus jedné směrodatné odchylky s hodnotou 106 %. I tento valuační indikátor proto nyní indikuje, že jsou globální akciové trhy poněkud přehřáté.

Reklama

 

Pokud jde o vývoj na finančních trzích v minulém týdnu, globální akciový index MSCI All Country World připsal zisk 0,5 %. Hlavní americký akciový index S&P 500 připsal zisk 0,9 % a týden taktéž zakončil na novém historickém rekordu na úrovni 5865 bodů. Pokud jde o dluhopisy, globální dluhopisový index Bloomberg Global-Aggregate svoji hodnotu v minulém týdnu nezměnil. Globální komoditní index Bloomberg Commodity Total Return odepsal 2,5 %. V silném růstu nicméně pokračovaly ceny drahých kovů. Zlato posílilo o 2,1 % a poprvé uzavřelo nad úrovni 2700 dolarů za trojskou unci. Stříbro pak posílilo dokonce o 4,7 %.

 

Výkonnosti od začátku letošního roku jsou pak následující: Akcie posilují o 18 %, komodity posilují o 4 % a dluhopisy o 1 %.

 

Více o akcie burza

Michal Stupavský
Michal Stupavský
Investiční stratég, Conseq Investment Management

Michal Stupavský má 16 let profesionálních zkušeností z finančních trhů, asset managementu a velkých nadnárodních průmyslových korporací. Jako investiční stratég největšího českého nezávislého asset managera Conseq Investment Management zodpovídá primárně za globální ekonomickou analýzu, a valuace globálních akciových a dluhopisových trhů. Na investičních konferencích pravidelně přednáší téma globálního investičního výhledu. Je rovněž pravidelným hostem na televizní stanici ČT24, spoluautorem první české knihy o behaviorálních financích Investor 21. století a autor Investičního slovníku. Vystudoval finance a oceňování podniku na VŠE v Praze a je rovněž držitelem mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst). Působí také v Prague Finance Institute jako hlavní analytik. Michal Stupavský hovoří plynně anglicky, německy a francouzsky.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama