Alibaba představila jeden z nejpokročilejších čipů v Číně

Čínský technologický gigant Alibaba představil jeden z nejpokročilejších čipů v Číně. Bude pohánět...

Alibaba představila jeden z nejpokročilejších čipů v Číně
 Redakce
Redakce

Čínský technologický gigant Alibaba představil jeden z nejpokročilejších čipů v Číně. Bude pohánět servery v jeho datových centrech a prozatím nebude určen k prodeji. Největší provozovatel cloudových služeb v Číně s krokem přichází v době, kdy se na tuto oblast zaměřily i jiné cloudové společnosti a v čase, kdy je prioritou čínské vlády čipová soběstačnost. Informuje o tom agentura Bloomberg.

Alibaba na každoročním cloudovém summitu v čínském městě Chang -čou uvedla, že čip bude k dispozici v blízké budoucnosti. Polovodič Yitian 710 je založen na bázi poskytované společností Arm, kterou vlastní japonská společnost SoftBank Group.

Reklama


Alibaba je co do podílu na trhu největším poskytovatelem cloudových služeb v Číně. Podle analytické společnosti Gartner je také třetí největší cloudovou službou na světě.

Reklama


Konkurenti Alibaby v oblasti cloudu také vyvinuli vlastní serverové čipy. Huawei a Amazon spoléhají při napájení infrastruktury cloudových počítačů na své čipy Kunpeng a Graviton.


Čínská vláda dlouhodobě naléhá na firmy z tohoto odvětví, aby investovaly do domácího čipového sektoru, který zaostává za světovou konkurencí. Země je u většiny vyspělých polovodičů závislá na zahraničních společnostech. Kromě Alibaby začala do čipů investovat společnost Baidu, která provozuje internetový vyhledávač, výrobce telefonů Xiaomi a řada dalších čínských firem.


Zdroj: ČTK
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama