Allwyn v prvním čtvrtletí předběžně zvýšil hrubý provozní zisk

Celkové tržby se zvýšily o 28 procent na téměř 2,11 miliardy eur...

Allwyn v prvním čtvrtletí předběžně zvýšil hrubý provozní zisk
 Redakce
Redakce

Společnost Allwyn International, která provozuje loterie v České republice a v dalších zemích, hospodařila v prvním čtvrtletí s upraveným hrubým provozním ziskem (EBITDA) 357,8 milionu eur (8,8 miliardy Kč), což je meziroční nárůst o tři procenta. Čisté tržby se zvýšily o 16 procent na 940,9 milionu eur. Firma to dnes uvedla ve své výsledkové zprávě. Údaje jsou předběžné a neauditované.

Celkové tržby se zvýšily o 28 procent na téměř 2,11 miliardy eur. Zahrnují už kompletní příspěvek podnikání v Británii, které Allwyn konsolidoval v únoru loňského roku. Loňské první čtvrtletí tedy přínos podnikání v Británii odráželo jen částečně. Bez tohoto segmentu a bez společnosti Allwyn LS Group, konsolidované od března 2023, celkové výnosy meziročně vzrostly o tři procenta.

Reklama

V loňském prvním čtvrtletí firma dokončila akvizici britského podniku Camelot UK, který byl až do letošního 31. ledna provozovatelem britské Národní loterie, a rovněž akvizici společnosti Allwyn LS Group, dříve označované jako Camelot LS Group. Ta je je provozovatelem loterie v americkém státě Illinois.

"S radostí mohu oznámit, že rok 2024 začal dobře, v prvním čtvrtletí jsme dosáhli solidního provozního i finančního výkonu, a to za podpory neustálého zaměření na naše růstové strategie," uvedl ke čtvrtletním výsledkům generální ředitel společnosti Allwyn International Robert Chvátal.

Reklama

Společnost Allwyn UK zahájila provoz britské Národní loterie na základě nové licence k datu 1. února 2024. Akvizice mají významný dopad na konsolidované ukazatele skupiny a na srovnání výsledků s předchozími obdobími. Rozdíly mezi obchodními modely získaných podniků a stávajícími aktivitami a mezi předchozími a současnými licencemi pro britskou Národní loterii vedou i k tomu, že ziskové marže nejsou mezi obdobími přímo srovnatelné.

Allwyn, který se dříve jmenoval Sazka Entertainment, provozuje loterie v České republice, Itálii, Rakousku, Řecku a na Kypru. Firma patří do skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka, jednoho z nejbohatších lidí v České republice. KKCG se zaměřuje hlavně na podnikání v zábavě, ale také na ropu a plyn, informační technologie a reality.

 

Zdroj: ČTK

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama