Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna po nejhorším týdnu indexu S&P 500 od začátku roku 2023, když se do centra pozornosti investorů opět dostala inflace, která by mohla ovlivnit rozsah snižování úrokových sazeb. Index S&P 500 vzrostl o téměř 1,2 % a vrátil se tak z výrazné týdenní ztráty.

Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna
Timur Barotov
Timur Barotov

Průmyslový index Dow Jones vyskočil o 1,2 %, zatímco technologický Nasdaq Composite vzrostl o více než 1 %.

V čele oživení trhu stály akcie finančních, průmyslových a energetických společností. Mezi technologickými giganty vedly zisky společnosti Nvidia Tesla a Amazon. Hlavní indexy se tak částečně vzpamatovaly ze svých dřívějších ztrát poté, co srpnová zpráva o zaměstnanosti USA nevyřešila klíčovou otázku: jak agresivně bude Fed snižovat úrokové sazby? Pozornost se nyní soustředí na čerstvý údaj spotřebitelské inflace, který má být zveřejněn ve středu a který poskytne vodítka pro vývoj sazeb. Poté bude ve čtvrtek následovat zpráva o inflaci výrobců, poslední inflační vstupy před politickým rozhodnutím Fedu 18. září. Velkou otázkou pro centrální banku však je, zda mírné snížení úrokových sazeb bude stačit k udržení hospodářského růstu.

Reklama

V úterý se Kamala Harrisová a Donald Trump poprvé setkají v debatě ve Filadelfii, v níž půjde především o ekonomické otázky. Bývalý prezident Trump s velkou pravděpodobností opět obviní Harrisovou, že je komunistka, a zopakuje tak oblíbenou větu z posledních týdnů, že kandiduje proti „soudružce Kamale“. Viceprezidentka Harrisová jistě vystřelí zpět s obviněním, že Trumpův plán by mohl zemi uvrhnout do recese a prostřednictvím jeho tarifních plánů poslat ceny nahoru. Každý kdo jde na debatu s očekáváním podstatných otázek a hluboké diskuse o ekonomické politice, bude odcházet zklamán. Místo toho se očekává vypjatá konfrontace, která bude pravděpodobně více než cokoli jiného zapamatovatelná kvůli nadávkám a tomu, jak na ně bude každý z nich reagovat.

Trump a prezident Joe Biden si při červnovém setkání odmítli dokonce podat ruku - a tón tohoto týdne bude pravděpodobně podobný. Tato debata se bude týkat široké škály témat, od potratů přes imigraci až po Trumpovo pokračující zaměření na předvolební lži. Také cla a daně budou významnými tématy diskuse, oba kandidáti se ale budou pravděpodobně vyhýbat detailům, přičemž zejména Harrisová bude chtít zůstat do listopadu nevýrazná, pokud jde o politické detaily. Po týdnech vzájemných sporů Harrisová souhlasila s tím, aby byly mikrofony ztlumeny, když není na řadě kandidát. Podle zveřejněných plánů debaty bude mít každý kandidát na odpověď na každou otázku dvě minuty a další minuta bude vyhrazena pro případné doplňující otázky. Každá nová informace, je užitečná ale trhy se toho pravděpodobně až tak moc nového v debatě nedoví.

Mezitím společnost Apple na své každoroční akci k představení produktů v kalifornském Cupertinu debutovala s chytrým telefonem iPhone 16. Technologický gigant rovněž oznámil aktualizace celé řady hodinek Apple Watch a sluchátek AirPods Pro 2, která obsahují nové funkce ochrany sluchu. Akcie se během dne příliš nezměnily, nové produkty značky Apply byly již v předešlých letech považovány za málo inovativní. Nové telefony se budou prodávat ve čtyřech provedeních: iPhone 16, iPhone 16 Plus a prémiové modely iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max. Nové telefony jsou prvními telefony společnosti Apple navrženými speciálně s ohledem na její platformu Apple Intelligence AI a jsou vybaveny výkonnějšími čipy, které mohou obsluhovat software. 

Více o akcie burza usa nasdaq dow jones S&P500

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama