Americké akcie v pondělí vzrostly na nová rekordní maxima

Společnost Nvidia vedla risk-on rally na trhu, která pronikla do většiny sektorů a dokonce i do kryptoměn. Index S&P 500 se posunul o 0,8 % a zamířil k novému rekordu poté, co v pátek poprvé skončil nad úrovní 5 800 bodů. Technologický Nasdaq Composite poskočil o 0,9 %. Průmyslový index Dow Jones vzrostl o 0,5%.

Americké akcie v pondělí vzrostly na nová rekordní maxima
Timur Barotov
Timur Barotov

V oblasti kryptoměn vzrostl Bitcoin za posledních 24 hodin o více než 5 % a dotkl se hodnoty nad 65 700 USD za minci. Mezitím Ethereum rovněž rostlo a za den přidalo téměř 8 %. V čele dnešního růstu znovu stály technologické akcie, přičemž čipový gigant Nvidia rostl směrem k novým maximům a během seance si připsal více než 3 %. Rostly i další akcie polovodičových společností, včetně výrobce čipových zařízení ASML, Arm Holdings a Applied Materials.

Fed držel úrokové sazby na několikaletém maximu více než rok. Investoři a společnosti si toho všimli a nasměrovali své prostředky do peněžního trhu aby získali výnos, který nebyl k dispozici více než deset let. Ale od 18. září, kdy Fed snížil sazby o půl procentního bodu, se příliv peněz na účty peněžního trhu nezastavil. To zpochybňuje teorie o penězích na peněžním trhu, které by mohly se snižujícími se sazbami přitéci do akciových trhů a hnát tak ceny ještě výše. V pátek hlavní akciový stratég Goldman Sachs David Kostin uvedl že historie příliš nepodporuje rotace hotovosti a peněžním trhu do akcií. Kostinův výzkum ukazuje, že to zda akcie po snížení sazeb zaznamenají příliv prostředků, souvisí spíše s tím, proč Fed snižuje, než se samotným snížením. Fondy peněžního trhu v minulosti zaznamenávaly příliv prostředků po snížení sazeb bez ohledu na ekonomické pozadí, uvedl Kostin. Na druhou stranu akciové fondy obvykle zaznamenávaly příliv, pokud se americká ekonomika vyhnula recesi, a odliv, pokud se americká ekonomika krátce po zahájení cyklu snižování sazeb dostala do recese.

Banka Goldman Sachs o víkendu rovněž zlepšila svou prognózu růstu v Číně s odkazem na nedávná stimulační opatření a nové komentáře vládních představitelů, které ukázaly, že Čína je ochotna utrácet agresivněji, aby oživila svou ekonomiku. Banka zvýšila svou celoroční prognózu čínského HDP ze 4,7 % na 4,9 % a rovněž zvýšila svou předpověď růstu pro rok 2025 ze 4,3 % na 4,7 %. Peking již dříve uvedl, že usiluje o roční cíl růstu kolem 5 %. V sobotu čínské ministerstvo financí naznačilo další rozsáhlý stimulační balíček na podporu sektoru nemovitostí v zemi a navrhlo další vládní půjčky, ministerstvo ale neposkytlo specifické údaje. Ačkoli byly tyto komentáře vágní, ponechávají otevřené dveře pro agresivnější fiskální balíček. Na ten investoři stále více sázejí, protože se Peking snaží vymanit z dlouhého propadu, který je podněcován deflačními tlaky ze slabé aktivity na trhu nemovitostí a slabé domácí poptávky. Optimismus, že vláda bude postupovat podle plánu, podpořil v pondělí růst čínských akcií, přičemž čínský benchmark CSI 300 zakončil den růstem o necelá 2 % a zotavil se z minim z minulého týdne. Index za poslední měsíc vzrostl o 25 % v návaznosti na to, že Čína oznámila nejagresivnější měnové stimuly od pandemie

Více o akcie burza usa nasdaq dow jones S&P500

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama