Americké akcie ve čtvrtek lehce oslabily

Investoři vstřebávali další slabší než očekávané údaje z trhu práce. Trh se v poslední době zmítá mezi protichůdnými impulsy, protože zveřejněné údaje vykreslují nepříznivý obraz ekonomiky. Nedávné slabší údaje svědčí pro hlubší snížení sazeb. Mohly by však být také znamením, že USA jsou na pokraji recese a „měkké přistání“ již není ve hře.

Americké akcie ve čtvrtek lehce oslabily
Timur Barotov
Timur Barotov

Obchodníci vidí téměř padesátiprocentní šanci, že Fed na svém zářijovém zasedání sníží sazby o 0,5 %. Futures na ropu ve čtvrtek vyskočily o více než 2 % poté, co OPEC+ odložila zrušení některých dobrovolných omezení produkce, což znamená, že se nabídka dočasně omezí. Ve čtvrtek se cena ropy West Texas Intermediate pohybovala nad 70 dolary za barel. Rozhodnutí přichází poté, co ceny ropy výrazně klesly v důsledku obav ze zpomalování čínské ekonomiky a očekávání trhu ohledně větší nabídky. 

Srpnová zpráva o zaměstnanosti poslouží jako poslední ekonomický údaj, který ukáže nakolik americký trh práce zpomaluje. To bude nejčerstvějším vstupem do rozhodování Fedu o sazbách za 2 týdny. Očekává se, že měsíční zpráva Úřadu pro statistiku práce, jejíž zveřejnění je naplánováno na pátek, ukáže, že počet zaměstnanců mimo zemědělský sektor v srpnu vzrostl o 165 000, zatímco míra nezaměstnanosti se podle konsenzuálních odhadů sestavených agenturou Bloomberg snížila na 4,2 %. Ekonomové zdůvodňují, že další slabší než očekávaný výsledek by mohl přimět Fed ke snížení úrokových sazeb o 50 bazických bodů na zářijovém zasedání.

Reklama

Akcioví stratégové však nejsou příliš přesvědčeni, že by tento výsledek trh bral jako pozitivní. „Tento trh tak trochu vykazuje neklidné vlastnosti v tom smyslu, že se nedokáže pořádně zorientovat v tom, jestli dobrá zpráva je dobrá zpráva, nebo špatná zpráva je špatná zpráva, a nadále hledáme směr všech těchto makrodat,“ vedoucí investiční strategie SoFi. „Myslím, že pokud zítra přijdou slabší údaje oproti očekávání, dojde na trhu k negativní reakci a pravděpodobně k dalšímu výprodeji“.

Nové údaje společnosti ADP zveřejněné ve čtvrtek ukázaly, že v soukromém sektoru přibylo nejméně pracovních míst za měsíc od ledna 2021, což signalizuje ochlazení trhu práce. To je výrazně pod odhady ekonomů, kteří předpokládali 145 000 míst, a méně než 122 000 míst přidaných v červenci. Srpnové údaje znamenaly pátý měsíc po sobě, kdy přírůstek mezd oproti předchozímu měsíci zpomalil. Hlavní ekonomka ADP uvedla že trh práce se „nepochybně ochlazuje“. Díle však dodala, že při posuzování toho, jak slabý trh práce skutečně je, je třeba vzít v úvahu i další faktory. Údajně například stále slýchá, že odliv pracovních sil - tedy lidí, kteří opouštějí své zaměstnání kvůli jinému, ať už z vlastního rozhodnutí, nebo ne - zůstává „poměrně nízký“. „Lidé zůstávají ve svých zaměstnáních,“ řekla. „Nedávají výpovědi, nejsme ve velké rezignaci, a tak je menší potřeba zaměstnávat.“ Podle Richardsonové to Fed staví do pozice „pomalého a stabilního snižování“ a přiklání se ke snížení úrokových sazeb o 25 bazických bodů.

Více o akcie burza usa nasdaq dow jones S&P500

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama