Americké akcie ve středu vzrostly a odrazily se k rekordním hodnotám

Americké akcie ve středu vzrostly a odrazily se k rekordním hodnotám Investoři zpracovali řadu výsledků hospodaření v čele s pozitivními výsledky Morgan Stanley. Průmyslový index Dow Jones vzrostl o 0,8 %. Technologický Nasdaq Composite si připsal téměř 0,3 %, zatímco benchmark S&P 500 vzrostl přibližně o 0,5 % a uzavřel těsně pod rekordem.

Americké akcie ve středu vzrostly a odrazily se k rekordním hodnotám
Timur Barotov
Timur Barotov

Index Russell 2000 ve středu vzrostl o více než 1,6 %, čímž výrazně překonal zisky tří hlavních indexů a přiblížil se k 52týdennímu maximu 2 300 bodů. Jedná se o nejvyšší úroveň indexu od listopadu 2021. Akcie s malou tržní kapitalizací byly v roce 2024 jedním z nejdiskutovanějších obchodů na Wall Street. Vzhledem k vyšší expozici sektoru vůči riziku refinancování stratégové tvrdili, že nižší sazby budou pro skupinu akcií přínosem. Tato teze v kombinaci s důkazy, že americká ekonomika nadále vykazuje solidní růst, podle stratégů z Wall Street opět postavila argumenty pro alokaci do akcií s nízkou kapitalizací. Menší společnosti by dozajista měly vítr v plachtách, kdyby přední makroekonomické ukazatele ukázovaly, že se blíží jasné zrychlení růstu ekonomiky, což se zatím neděje. Ocenění je u společností s malou tržní kapitalizací relativně levné, zatímco zisky se mohou do budoucna zlepšovat.

Společnosti Amazon a Dominion Energy ve středu oznámily, že podepsaly dohodu o urychlení vývoje jaderných malých modulárních reaktorů ve Virginii. Partnerství je součástí investice společnosti Amazon Web Services ve výši více než 500 milionů dolarů do jaderné energetiky. Amazon je nejnovější velkou technologickou společností, která zkoumá možnosti využití jaderné energie pro své plány v oblasti umělé inteligence. Jak Alphabet, tak Microsoft již představily své jaderné strategie. Akcie společnosti Dominion Energy v souvislosti s touto zprávou vzrostly o více než 4 %.

Více o akcie usa

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama