Americké akcie zvrátily počáteční ztráty a ve středu uzavřely výše

Referenční index S&P 500 vzrostl o více než 1 %, zatímco technologický Nasdaq Composite vedl růst o téměř 2,2 %. Mezitím index Dow Jones Industrial Average vyskočil o přibližně 0,2 %,. V čele technologické rallye stála společnost Nvidia.

Americké akcie zvrátily počáteční ztráty a ve středu uzavřely výše
Timur Barotov
Timur Barotov

Akcie Nvidia vzrostly o více než 8 %, protože generální ředitel Jensen Huang vystoupil na konferenci Goldman Sachs. Huang posluchačům řekl, že generativní umělá inteligence je sice teprve v počátcích, ale rozšíří se i mimo datová centra. "Generativní AI není jen nástroj, je to dovednost,“ řekl Huang generálnímu řediteli Goldman Sachs Davidu Solomonovi. „Poprvé vytvoříme dovednosti, které vylepší lidi.“

Po silném výprodeji společnosti Nvidia minulý týden se tak Huangovi podařilo uklidnit nervozitu investorů. „Návratnost je pro výrobce infrastruktury jako jsme my prostě fantastická.“ „Myslím, že doby, kdy každý řádek kódu psali softwaroví inženýři, jsou zcela pryč,“ řekl Huang. „Představa, že každý z našich softwarových inženýrů bude mít v podstatě společníka, digitálního inženýra 24 hodin denně, 7 dní v týdnu - to je budoucnost.“ Huang se například podělil o informaci, že Nvidia má 32 000 zaměstnanců, které v blízké budoucnosti doplní „doufám 100x více digitálních inženýrů“.

Reklama

Poslední zpráva o indexu spotřebitelských cen (CPI) zveřejněná ve středu ukázala, že inflace v oblasti bydlení stále nepolevuje. Podle údajů Úřadu pro statistiku práce se náklady na bydlení, které se na celkové inflaci podílejí největší měrou, v srpnu meziměsíčně zvýšily o 0,5 %, což je více než červencový nárůst o 0,4 %. V meziročním vyjádření se náklady na bydlení v srpnu zvýšily o 5,2 %. Ekonomové již více než rok očekávají, že se v indexu spotřebitelských cen projeví zpomalení růstu nájemného, které se odráží v samostatných údajích. Příliv nabídky nových bytů pomohl snížit nájemné z maximálních hodnot zaznamenaných v roce 2022. Došlo však ke zpoždění, jak rychle se tento trend projevil ve zprávě o CPI. 

Složka inflace týkající se bydlení byla jediným skutečně výrazným překvapením. CPI se v srpnu zvýšil o 2,5 % oproti předchozímu roku, což představuje zpomalení oproti červencovému meziročnímu růstu cen o 2,9 % a nejnižší meziroční tempo od začátku roku 2021. Na „jádrovém“ základě, který očišťuje od volatilnějších nákladů na potraviny a plyn, ceny v srpnu oproti předchozímu měsíci vzrostly o 0,3 % a oproti loňskému roku o 3,2 %. V červenci se jádrové ceny meziměsíčně zvýšily o 0,2 % a meziročně o 3,2 %.

Po smíšené měsíční zprávě o zaměstnanosti se očekávalo, že údaje o cenách pomohou vyřešit debatu o tom, zda při politickém rozhodnutí Fedu příští týden očekávat uvolnění měnové politiky o 0,5 % nebo 0,25 %. A po žhavějším než očekávaném meziměsíčním růstu jádrové inflace nyní obchodníci upřednostňují menší snížení. Podle nástroje CME FedWatch Tool je nyní šance, že Fed sníží sazby o 50 bazických bodů, pouze 15 %, což je méně než 44 % šance zaznamenaná před týdnem.

Více o akcie burza usa nasdaq dow jones S&P500

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama